По-ниска смъртност от инфаркт отчетоха от болница Св. Марина
По-ниска смъртност от инфаркт отчетоха от болница Св. Марина / netinfo
С близо 35 процента е намаляла смъртността от остър сърдечен инфаркт през изминалата година, сочат данните на Клиниката по кардиология към МБАЛ “Св. Марина” във Варна. За 2008 година в здравното заведение са били лекувани близо 36 хиляди пациенти. Над 6 хиляди са били болните, при които водещата причина, изискваща диагноза и лечение, е била сърдечно заболяване.

Само за предходната година през клиниката по интервенционална кардиология са преминали над 3 хиляди души, при над 1000 от тях цветната снимка е прераснала в т. нар. “безкръвна опрация”. За същия период отделението е приело и лекувало над 2600 болни със застрашаващи живота състояния. 521 са оперираните в Клиниката по кардиохирургия, която разполага с над 90 легла за лежащоболни.

Според медиците в отделението, добрите резултати, които са постигнати през миналата година, се дължат на комплексния подход при лечението, високия професионализъм и висококачествената и съвременна апаратура, с която разполага болница “Св. Марина”. Помощта й търсят дори чуждестранни туристи, които имат европейски здравни карти. До няколко месеца в лечебното заведение ще заработи и Център за ранно откриване на безсимптомна артеросклероза.

Според кардиолозите, основните причини за възникването на сърдечните заболявания са свързани с нездравословния начин на живот, стреса, закъснялата диагностика и липсата на здравна култура у пациентите. Много от тях търсят медицинска помощ, едва когато е вече твърде късно и изходът от болестта е с лоша прогноза. В 30 процента от случаите сърдечните заболявания започват без симптоми, затова профилактиката и доболничната помощ са от особено значение, припомнят лекарите.