По искане на протестиращи решиха да няма закрити общински сесии
По искане на протестиращи решиха да няма закрити общински сесии / Дарик Варна, архив

Заседанията на местния парламент във Варна ще бъдат само и единствено открити, като участие в тях ще взимат и гражданите. Това реши по искане на протестиращи варненци временната комисия, занимаваща се с правилника на Общинския съвет. Местните парламентаристи се събраха, за да обсъдят предложенията за промени в правилника.

Едно от исканията на присъстващите бе те да имат право да взимат думата по време на заседанията на Общинския съвет. Условието, което те поставиха, е да могат да се изказват без предварителното разрешение на общинските съветници. „Искаме ясни гаранции, че гражданите ще могат да изразяват мнението си при поискване, а не по ред, гласуван от местния парламент. Колко хора и по колко минути ще говорят, ще решим допълнително”, каза Мая Тонева, представител на протестиращите.

Общинските съветници одобриха искането им, но се чуха мнения, че е редно да се въведе някакъв ред в изказванията. „Чисто практически си представете как ще протича една сесия, ако по всяко време гражданите могат да се изразяват мнението си. В момента се опитваме да проведем комисия, в която всеки по всяко време може да вземе думата, и виждаме докъде стига”, коментира Светлана Такева от БСП, която предложи да се отдели време за питания и отговори на питания само за граждани. „Трябва да въведем механизъм, по който изказванията на хората да са по конкретната точка от дневния ред, а не по желана от тях тема”, допълни Владимир Тонев от „Нашият град”.

Заседанията на местния парламент по принцип са открити, но правилникът позволяваше те да се провеждат и при закрити врата. „Ако не бъде премахната тази възможност, ще настояваме на секретните сесии да има и наши представители”, коментира Мая Тонева. По искане на протестиращите бе решено заседанията да бъдат открити.

Третото предложение, одобрено днес от съветниците, бе гражданите и представителите на неправителствените организации да могат да внасят материали в общинските комисии директно, без за това да е необходимо съгласуване от кмета или шефа на градския парламент. Съветниците от временната комисия дадоха зелена светлина и на искането внесените материали да се разглеждат според реда на входирането им в деловодството на общината. Целта на тази мярка е да се сложи край на „залежаването” на документи в чекмеджетата.

По предложение, вече на местните парламентаристи Костадин Костадинов и Миглен Тодоров, бе прието подробните протоколи от заседанията на общинските комисии да бъдат публикувани на сайта на общината.

Костадинов предложи още заседанията на комисиите, на които всъщност се взимат важните решения, да се излъчват пряко по телевизията. Той настоя и вотът на всеки съветник по отделните точки в дневния ред на сесиите да бъде качван на общинския сайт. Предложенията му не бяха гласувани, тъй като не бяха представени в писмен вид, както изисква правилникът.

Следващото заседание на временната комисия беше насрочено за сряда – 20 март.