Плувният басейн в „Аспарухово” – с олимпийски размери
Плувният басейн в „Аспарухово” – с олимпийски размери / снимки: Дарик Варна и google.bg/maps

Проектът за изграждане на покрит плувен басейн във варненския квартал „Аспарухово" все още е в идейна фаза и тепърва ще се уточняват детайлите по проекта. Желанието на общинската администрация обаче е съоръжението да е закрито и с олимпийски размери. Това разкри пред Дарик главният архитект на общината Виктор Бузев.

Вече има набелязан подходящ общински терен, който се намира между Морската гимназия и канала. Освен училище, в близост има и детска градина, както и спирки на градския транспорт. Каптаж за минерална вода в района и благоприятното изложение, което ще даде възможност за поставяне на соларни панели за затопляне на водата, са другите предимства на избрания терен.

Плувният басейн в Аспарухово  с олимпийски размери
netinfo

Все още не е решено и какви стандарти ще покрива съоръжението. Те са различни за провеждането на европейски и световни първенства, отбеляза главният архитект.

Има идея плувен нов басейн да бъде изграден и във „Владиславово". Този проект също е в много ранна фаза, но и за него има подходящ терен - до старото футболно игрище в западната част на квартала, посочи арх. Бузев.

„Капацитетът на комплекс „Приморски" е изчерпан. Във Варна имаме много сериозни традиции във водните спортове и смятам, че морска столица трябва да има изобилие от басейни и да можем да привличаме повече международни състезания", коментира главният архитект.