Плажовете на Галата опасни заради свлачища
Плажовете на Галата опасни заради свлачища / Дарик Варна, архив

Двата плажа в кв. „Галата” са опасни заради свличащите се в района земни маси, алармира областният управител Данчо Симеонов. На местата са поставени предупредителни табели. "Желателно е никой да не ходи там по работа, за забавление, да си почива, нито по море, нито по суша", предупреди губернаторът.

12 са неохраняемите плажове във Варненско, 6 от които са под управлението на Министерството на регионалното развитие, а останалите под това на Областна администрация. Тя вече е отдала на концесия други 8 варненски плажа, предстои да се задейства процедурата за избор на концесионер за още 5.

„Минерален басейн юг” в комплекса „Светите Константин и Елена” се предлага под наем за 348 лв. на квадрат. Става въпрос за площ от 369 кв. м. Началната тръжна цена на „Изгрев – Хоризонт” в Долни чифлик е 24,535 хил. лв. за близо 50 хил. квадрата. Плажът на „Фичоза” от 16095 квадрата е с начална цена от 15201 лв. 10988 лв. годишно е тази на 22525 кв. м. плаж в Черноморец. Централният в Бяла е с начална тръжна цена от 29056 лв. за 32856 квадрата площ.

Крайният срок за кандидатстване е края на април, като един концесионер има право да предложи цена за няколко плажа. Стъпката на наддаване е различна за всеки обект. Ще спечели този, който предложи най-добра цена, обясни Симеонов. Договорите ще бъдат сключвани за 5 години. Тази година към условията за концесия ще бъде добавено ново – постройките по плажовете да бъдат ограничени до 3,8 метра височина.