Пламен Андреев
Пламен Андреев / Строителство градът
Във Варна и София цените са почти изравнени, разликата е във времето за сделка
Пламен Андреев пред Дарик
95620
Пламен Андреев пред Дарик
  • Пламен Андреев пред Дарик

Ръстът на сделките с имоти се дължи на добрата икономическа обстановка, и то в световен план. Това заяви във варненския ефир на Дарик Пламен Андреев – съсобственик и управител на „Планекс холдинг”.

„За да дават пари банките, те трябва да имат пари. Има развитие на приходите на бизнеса. Тези пари се дават на банките и това е световта тенденция. Наличието на свободни пари и кредитен русурс са двигатели на пазара”, коментира бизнесменът.

След застоя в момента пазарът е нормален, но цените от 2008 година все още не са достигнати. Те няма и да растат повече, тъй като равновесната точка е намерена, смята Андреев. По негови думи качественият продукт ще се продава на добра цена, която среща интересите и на продавач, и на клиент.

Винаги има съмнения, че строителството е некачествено, ако се продава на ниска цена. Това касае най-вече довършителните материали за фасади, общи части и околни пространства. Не бива обаче да се пренебрегва и локацията, допълни предприемачът.

Развитието на IT индустрията и миграцията от малки към големи населени места водят до раздвижване на пазара и сделките.

Сега има процес на реновиране на начина на живот. Хора, които имат възможност, си сменят жилището - от малко към по-голямо и от по-некачествено към ново и по-добро. Чуждестранните инвестиции на българи в чужбина също не са малък фактор за развиване на пазара. И Брекзит, и процесите на вътрешна миграция в ЕС ще доведат до устойчивост на пазара”, коментира Андреев.

Според него имотен балон и изкуствено вдигнати цени няма и продажбите се определят от търсенето. Цената на имота се определя от локацията, вложенията и разходите, между които са тези за ДДС, за електрозахранване, такси към общините, обясни бизнесменът. Към момента цените във Варна и София са почти изравнени, разликата е във времето за сделка. В  столицата по-бързо се правят продажби, каза още предприемачът.

По негови думи терените за строителство във Варна са почти изчерпани, особено в центъра и около него. Правилното развитие на града е на юг, но към момента инфрастурата не позволява това, добави Андреев. Резерв до 1 млн. кв. м. има от „Елпром” до центъра, но там сградният фонд е остарял, посочи той.

Панелните сгради имат около 70 години живот и санирането е временна мярка за тях, смята Андреев.

„Санирането няма да даде голям ефект. Той е моментен и касае енергийната ефективност. Бъдещето е или събаряне и строителство на нови сгради, или да очакваме проблеми с конструкциите. Освен това, санирането се прави не толкова задълбочено, правят се компромиси. Вътре в конструкцията на панела има заварки, а корозията на метала няма как да се контролира”, посочи той.

Пламен Андреев е на мнение, че би могло да се построи само една висока сграда в центъра - до хотел „Черно море”.

Целият разговор с Пламен Андреев е в прикаченото аудио.