Пазарите с нова охрана, досега ги пазели пенсионери
Пазарите с нова охрана, досега ги пазели пенсионери / Дарик Варна

Общинската фирма „Пазари” е прекратила договора си с „Общинска охранителна фирма” заради лошото качество на предоставяната услуга. Концепцията за охрана вече е променена и грижата за опазването на реда е поверена на фирма „Спартак”, разкри прокуристът на „Пазари” Владимир Михалчев. Той обясни, че тя е наета след спазване на всички стандартни тръжни процедури, след като е предложила по-качествена охрана на по-ниска цена.

Повод за обясненията на Михалчев станаха оплакванията от страна на ръководството на „Общинска охранителна фирма” пред съветниците от комисията по собственост и стопанство. Миналата седмица управителят на ощетената фирма Димитър Енчев информира общинарите, че тя вече не охранява „Пазари”, тъй като договорът й бил прекратен без мотиви. Въпреки че тогава съветниците решиха да извикат за обяснение борда на набедената фирма на специално заседание, мотивите на ръководството не бяха чути. По предложение на съветника Петър Липчев те гласуваха точката да отпадне от дневния ред. Така прокуристът на „Пазари” не получи възможност да обясни защо фирмата вече не се охранява от губещата „Общинска охранителна фирма”.

Пред журналисти Михалчев разкри, че по нейно време са изчезвали цели павилиони, ставали са кражби на катализатори от служебни коли, без на това да бъде противодействано. Дори почистващата фирма не можела да работи адекватно, тъй като след края на работния ден на пазара било пълно с пияници, които нападали чистачките.

Проблем за охраната били и наетите пенсионери, които според прокуриста се организирали трудно. Освен това по договор били четирима, но в действителност работели трима. След като новата фирма поела охраната, инцидентите намалели и спряла нелегалната продажба на цигари на пазара.

Според Владимир Михалчев Общинският съвет не бива да се меси в отношенията между две автономни търговски дружества. „В договора ми пише, че трябва да ръководя „Пазари” като оптимизирам дейността и финансовите резултати. Не съм длъжен да използвам услугите на фирма, която на всичкото отгоре е губеща”, коментира той.

През 2008-ма година дружеството е било с 38 хиляди лева средномесечна печалба. През следващите 5 месеца тя е оптимизирана на 82 хиляди. През 2009-та чистата печалба за година е над милион.