/ dariknews.bg
Пациентски организации ще връчат грамоти на „Спешните медици, с които се гордеем“. Инициативата се провежда с подкрепата на
Медицински университет Варна „Проф. Параскев Стоянов“. Събитието ще се състои в зала 1 на висшето училище от 11.00  часа. „Сдружение за развитие на българското здравеопазване“ подкрепя инициативата във Варна.

Специална грамота „Отговорно обучение“ получава Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ Варна. Той успешно провежда за втора поредна година варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“ за студенти от 5 и 6 курс на обучение. 

Категории, в които са отличени спешни медици от Варна:

Спешен лекар с принос в донорството и трансплантациите

Проф. Вилиян Платиканов - регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна

Спешен лекар с призвание

Д-р Станислав Морфов – ЦСМП Варна
Спешен лекар
Д-р Шабан Хаджиев - лекар в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ гр. Варна
Д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ
Д-р Елена Шейтанова – Началник Спешно отделение за деца УМБАЛ „Света Марина“ 

Спешен медицински специалист

М.с. Неджмие Ибрахимова - Исмайлова – мед. сестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” Варна

Спешен реанимационен екип

Д-р Пенка Чалъкова, мед. фелдшер Димитър Лефтеров, шофьор Росен Люцканов
Реанимационен екип с над 20 годишен стаж в ЦСМП Варна със стотици спасени пациенти пострадали при травматизъм или сърдечно съдови заболявания.

Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина

Проф. Стоян Миланов, преподавател в МУ Варна - национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение. За заслуги в стандартизацията и сертифициране на ресурсите и дейността в структурите на извънболничната и болничната помощ, чрез създаване на медицински стандарт по спешна медицина. За приноса му в специализацията и продължаващото обучение по спешна медицина, за създаването и въвеждането на протоколи за медицински триаж, диагностично терапевтични правила и алгоритми и медицински контрол в работата на долекарските и домедицински екипи.

Лекар-доайен в спешната медицина

Проф. Милан Миланов с принос за въвеждането и развитието на специалността спешна медицина
Тази година официално за пръв път е обявен Световен ден на спешната медицина от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Пациентски организации „Заедно с теб“ учредиха и връчват грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина.
Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ. На 27 май 1994 г. в гр. Льовен Белгия се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.