От Общината разчитат на сайт да ги информира за нередности
От Общината разчитат на сайт да ги информира за нередности / Дарик Варна, архив

За подобряване на комуникацията с гражданите Община Варна разчита и на сайт, информиращ за нередности в цялата страна. Линк на интернет страницата на общината препраща към платформата aktiven.bg, чрез която могат да се подават сигнали за проблеми на градската среда, с които гражданите в цялата страна се сблъскват в ежедневието си. Това може да са опасни подлези, улични дупки, неправилно паркиране, сеч на дървета и др.

Ако се съди по подадените до момента сигнали, сред най-често срещните проблеми във Варна са уличните дупки и повредените тротоари. Сайтът информира за десетки нередности в града, сред които няколко свлачища, нерегламентирани сметища, опасни подлези и детски площадки, автомобили, непомръдвани с месеци от улиците, и дори за прекалено малка свободна зона на плажа на „Златни пясъци".

Сигнал, подаден завчера, алармира за изхвърляне на кучета от общинския приют за безстопанствени животни. 10 кучета са били изхвърлени миналата седмица на пътя Варна-Албена, при разклона за село Климентово. Много от животните са станали жертва на профучаващите автомобили, се посочва в информацията.

Друг сигнал обръща внимание за лошото състояние на два пешеходни подлеза под магистралата към курортите, край „Светите Константин и Елена". Няколко са отбелязаните нередности в курортен комплекс „Чайка" и местността „Манастирски рид" - улични дупки, повреден тротоар и теч на вода по асфалта край плажа „Кабакум". Фугите на Аспаруховия мост са доста по високи от асфалта, отбелязал е друг жител на морската столица. Според него усешането е като преминаване през ЖП линия, а проблемът е от години.

Освен Община Варна, сред посочените в сайта активни организации е и ВиК-Варна. С платформата са посочени че работят 22 общини, половината от които на областни центрове като Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Смолян.