Осъдиха шофьори, опитали да подкупят полицаи
Осъдиха шофьори, опитали да подкупят полицаи / netinfo
При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, Варненският окръжен съд наложи наказание пробация за срок от 6 месеца и глоба в размер на 100 лв. на Яни П. от Аксаково. Присъдата е произнесена две седмици след като той предложил и дал подкуп от 50 лв. на пътни полицаи, за да не го проверят дали управлява автомобила си след употреба на алкохол. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Срещата на Яни с автопатрула станала в първия ден на новата 2009-та година, когато компанията, която изпращала старата и посрещала Новата година, решила да го изпрати за още алкохол. При потегляне обаче мъжът се блъснал в казаните за смет. Съседи сигнализирали органите на реда и след пристигането си те предприели всички действия, за да установят дали водачът е употребил алкохол. Дрегерът отчел нарушението и полицаите поканили Яни да го отведат за кръвни проби в МБАЛ"Св.Анна".

По пътя мъжът предложил пари, за да не се стига до съставяне на акт и въпреки предупрежденията на полицаите, непосредствено пред входа на болницата поставил банкнота от 50 лв в краката на единия.

В друго заседание Варненският окръжен съд наложи условна присъда - 1 година "лишаване от свобода", отложена с 3 години изпитателен срок и 1500 лв глоба, на Илиян И., затова че дал 30 лв. подкуп на автопатрул, за да не му бъде съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. На 1 октомври миналата година Илиян навлязъл на червен светофар в кръстовището на Дом "Младост" и бул."Хр.Смирненски" във Варна. Полицаите, които се движели непосредствено зад него, констатирали нарушението, спрели водача за проверка и започнали да му съставят акт за нарушение. Илиян се опитал да ги уговори да не съставят документа и подкрепил аргументите си с 30 лв. Парите хвърлил през прозореца на полицая, съставял акта за административно нарушение.

Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок.