Оставиха в ареста син, обвинен в убийството на майка си
Оставиха в ареста син, обвинен в убийството на майка си / пресслужба

Тодор Димитров, привлечен като обвиняем за смъртта на майка си Руска, открита преди броени дни в гаража на дома им в Добрич, ще остане в ареста. Варненският апелативен съд определи като законосъобразен първоначалния арест на 27-годишния мъж, определен преди седмица от Добричкия окръжен съд.

От пресслужбата на съда припомнят, че 53-годишната Руска Димитрова бе обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщил в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено преди 9 дни от съпруга й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев.

В хода на съдебното заседание днес както прокуратурата, така и защитата на Тодор се съгласиха, че по това досъдебно производство има още много неизяснени факти и обстоятелства. Сред най-важните е липсата на заключение от аутопсията на тялото на жената. Съдебно-медицинската експертиза е тази, която ще установи има ли следи от насилие върху Руска. Съдът намери, че събраните на този етап от разследването доказателства, макар и косвени, обосновават предположението, че Тодор е съпричастен към тежкото престъпление, за което е привлечен като обвиняем. Сред тези доказателства е и самопризнанието, което обаче Димитров твърди, че е изтръгнато с психическо и физическо насилие както от разследващите полицаи, така и от психолози, участвали в разпитите.

„Биха ме цяла нощ. Жестоко ме биха и дори имам кръвоизлив”, свидетелства обвиняемият пред съда. Съдебно психиатрична експертиза е установила лека умствена изостаналост, която обаче не е психическо заболяване. Защитата на обвиняемия разказа за системния психически и физически тормоз, който  бащата на Тодор е упражнявал върху него и върху майка му.

Съдът записа в своето определение, че обвинението е за тежко престъпление по смисъла на закона, а решението дали тази правна квалификация ще остане е единствено в правомощията на прокуратурата. С оглед на нестабилното психическо състояния на обвиняемия, съдът препоръча на наблюдаващия прокурор да ускори процесуално-следствените действия, свързани с изготвянето на експертните заключения. Апелативната инстанция счита, че няма реална опасност Тодор да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, но намира, че към настоящия етап от разследваните адекватната мярка за неотклонение спрямо Димитров е „задържане под стража”.

Това определение на Варненския апелативен съд е окончателно.