/ ThinkStock/Getty Images
Материалите за производство на дрога били декларирани като почистващ препарат за прозорци
Холандският гражданин Курт М., разследван с друг свой сънародник по досъдебно производство за контрабанда на повече от 16 тона прекурсори, ще продължи да търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Варна от миналата седмица, с което на чужденеца е било отказано изменение в по-лека на процесуалната мярка за принуда, информират от Апеталивния съд. 

Опит за контрабанда на 16 тона амфетаминопроизводни спрян на варненското пристанище

Двамата холандци са били привлечени като обвиняеми затова, че в периода от 26 януари 2017 до 16 март тази година в условията на продължавано престъпление са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона.

Те са в ареста вече шести месец (от 9 юни тази година), след като са били обвинени, че в съучастие чрез фалшиви документи внесли на три пъти през митнически пункт Варна-Запад без разрешението на митническите власти прекурсори за производство на амфетамини.

Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци, припомнят от пресслужбата на съда. 

Като основание за изменение на мярката за принуда защитата посочи влошеното здраве на Курт М., продължителния срок на задържане под стража и факта, че за 8 години откак обвиняемият живее и работи в България (в Бургас) не бил осъждан и нямал криминални прояви.

Прокуратурата се противопостави категорично на жалбата на обвиняемия и посочи, че преестъпната дейност на Курт М. е без прецедент в България. По своя предмет и характеристика, контрабандната дейност има трансграничен обхват и е изисквала сложна и продължителна работа от разследващи и от експерти. Материалите от досъдебното производство са вече в прокуратурата и са били предявени на защитата на обвиняемите лица.

Днес Варненският апелативен съд сподели всички аргументи на окръжните магистрати, с които е бил потвърден постоянния арест на обвиняемия чужденец. Събраните в хода на разследването доказателства, гласни, писмени, включително и тези, събрани чрез СРС, не само потвърждават, но и засилват обоснованото предположение, че Курт М. е съпричастен към деянието, за което се разследва. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Втората съдебна инстанция не сподели твърдението на защитата, че чужденецът не бил осъждан. Безспорно е факт, че в България Курт М. не е бил обект на наказателно преследване, но са събрани официално доказателства, че е бил съден многократно в Белгия.

Там има изтърпяна ефективна присъда за притежание и търговия с наркотични вещества. Има данни, събрани по линия на международния обмен, че част от наказателните производства спрямо Курт са протекли задочно, в негово отсъствие.

Съдът припомни на задържаното лице, че като страна от ЕС, България е обвързана с отчитане на всички влезли в сила присъди, постановени в страни от ЕС и затова днес отчита, че той има съдебно минало. Този факт води съда до извода, че е реална опасността ако Курт търпи по-лека мярка за неотклонение да се укрие или да извърши престъпление. 

Съдът разполага с достатъчно по обем актуални медицински документи, и справки, които отчитат хроничните здравни проблеми на обвиняемия. Назначена съдебно-медицинска експертиза е коментирала цялата документация, включително и резултатите от изследвания, направени преди броени дни. Експертите са стигнали до заключение, че макар и влошено, здравето на обвиняемия подлежи на поддържащо лечение в условията на местата за лишаване от свобода. Съдът указа на досъдебното производство, че следва своевременно и адекватно да полага грижи за спазване на предписания режим и лечение на задържания чужденец.

Колкото до продължителния срок на задържане под стража, и този съд намира, че трансграничната престъпна дейност, към която обвиняемият е съпричастен, изисква сериозен обем от процесуално следствени действия, които вече са на финала.

Предстои изготвянето на обвинителен акт.  Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.