Осиновители искат по-лесен достъп до детските заведения
Осиновители искат по-лесен достъп до детските заведения / netinfo

Да се създадат специални правила за кандидатстване в детски градини и ясли на осиновени деца. За това настояват родители от наскоро сформирания клуб на семействата, осиновили деца в морската столица. Според Мария Генова, осиновител и социален работник в отдел „Закрила на детето” в дирекция „Социално подпомагане”, докато осиновяването се извършва през цялата година, за записване в детските заведения има определени срокове.

Друга трудност пред семействата е дългото чакане за осиновяване на дете. Ако родителите държат, например, да имат българче без здравословни проблеми, често са нужни поне две години, докато попаднат на такова, обясни Мария Генова.

Промените в Семейния кодекс ще направят много деца щастливи, коментира д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за изоставени деца във Виница. Преди броени дни парламентът прие малчуганите в социални институции да могат да се дават за осиновяване, ако до 6 месеца родителите им не ги потърсят и не представят основателни причини за това.

Общо 43 са осиновените деца от Дома за медико-социални грижи във Варна през миналата година. От тях 7 са с родители от чужбина, съобщи д-р Джанкова. 

На 20 юни от 10 часа в сградата на Дома за медико-социални грижи в кв. Виница за поредна година стартира празникът на осиновителите и осиновените деца. Организаторите са подготвили специално състезание за най-бързо пълзящо бебе „Бейби спринт”.