Онкологията се нуждае от нова сграда за ДКЦ
Онкологията се нуждае от нова сграда за ДКЦ / netinfo
Жена припадна вчера пред един от 11-те кабинета във Варненския онкодиспансер. Сградата не разполага с климатик, но това е само част от неудобствата, при които се лекуват болните, разказа директорът на лечебницата д-р Господин Игнатов.

Добрата новина е,че Онкодиспансера вече има акредитация за следващите 4 години, което ще позволи на ръководството да направи подобрения не само в политиката на здравните услуги, но и в сградния фонд. Варна е първият град, в който подобен тип болница получава оценката от здравното министерство.

Ръководството на болницата е инвестирало 1 900 000 лв. само за апаратура. Всяка година се заделят близо 300 000 лв. от издръжката на болницата за закупуване на лекарства за онкоболните,които министреството на здравеопаването не може да поеме.

През първото шестмесечие на тази година през стационара на онкодиспансера са преминали над 3600 пациенти, като се очаква до края на годината те да станат над 7200. Управителят отбеляза нуждата от нова сграда за диагностично-консултативния център към диспансера. Очаква се догодина държавата да инвестира много средства в скринингова програма, което ще наложи увеличаване на броя на кабинетите, допълни той. По тази програма предстои да бъдат разкрити специализирани кабинети – урологичен, гинекологичен и хирургичен.

Управителите на 13-те онкодиспансера в страната се събират на работна среща във Варна на 6 и 7 юли. Това съобщи управителят на варненския онкологичен диспансер Господин Игнатов. На срещата ще се разработват медицинските стандарти по онкология. На нея се очаква да присъстват представители на здравното министерство и национални консултанти по онкология.