Огромно нафтено петно се носи към Варна
Огромно нафтено петно се носи към Варна / netinfo

Нефтено петно с размери около 2-3 квадратни километра се появи във Варненския залив. Информация за замърсяването е постъпила около 10,30 часа в отдел “Контрол и опазване на морската среда” при дирекция “Морска администрация” – Варна.

След получаване на сигнала е изпратен катер за оглед на мястото на замърсяването и за взимане на проби. Търсят се възможните източници на замърсяване, но с категоричност такива не могат да бъдат потвърдени към момента.

Към момента на мястото на разлива има бонозаградител, а целта е да бъде спряно движението на петното. От «Поддържане чистотата на морските води» АД вече са изпратени нефтосъбирачи.

Заради инцидента областният управител на Варна Христо Контров свика спешно Щаба за координация за борба с нефтени разливи. От там бяха категорични, че ще бъде направено всичко възможно нефтеното петно да бъде обрано в морето.

Чрез специализиран софтуерен продукт е направена прогноза за движението и разпространението на нефтеното петно. При източен вятър със скорост 5 м/с се очаква замърсяването да достигне брега в района на вълнолома и Южния варненски плаж около 16.00 часа. При югоизточен вятър със скорост 3 м/с се очаква петното да достигне брега между втора и трета буна на Офицерски плаж около 16.00 – 19.00 часа.

Движението на петното ще бъде следено непрестанно, а най-късно до утре сутрин ще бъдат организирани екипите, които ще почистват пясъка от евентуалното замърсяване. Информирани ще бъдат и концесионерите на плажните ивици, като от тях ще бъде потърсено съдействие за почистването. Ако нефтеното замърсяване достигне до брега между втора и трета буна, за да бъдат спасени лебедите те ще бъдат разгонвани с катер на «Морска администрация».