Общинските съветници за оставката на кмета
Общинските съветници за оставката на кмета / Дарик Варна, архив

Как ще коментирате оставката на Кирил Йорданов? Трябва ли Общинският съвет да прекрати дейността си? Ще спрат ли протестите след оттеглянето на Йорданов от поста? Тези въпроси зададохме в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик на общински съветници от почти всички политически формации в местния парламент. Някои се въздържаха от коментар, други аплодираха решението на Йорданов. Някои смятат, че Общинският съвет трябва незабавно да се саморазпусне, други  предупреждават, че подобна стъпка е опасна, най-вече за европроектите, и може да доведе до анархия.

Общинският съветник и градски лидер на БСП Борислав Гуцанов припомни, че първи е поискал оставката на Йорданов още в края на миналата година. Той счита, че това е единственото правилно решение за развитието на града, но не бива да се спре само до това, а е нужно да се направят избори и за Общински съвет.

„Тези три години, през които градът тръгна надолу, господин Йорданов не е бил самичък. Имаше Общински съвет с едно мнозинство около ГЕРБ, така че смятам, че и Общинският съвет няма моралното право да продължава да бъде в този си състав“.

Гуцанов е на мнение, че протестите би трябвало да приключат след оставката на кмета.

„Ако оттук нататък продължат протестите в тази насока, то значи има друг привкус вече“, посочи той.

Общинският съветник от група „Център“ д-р Янко Станев, който влезе в местния парламент с листата на ДПС отказа да коментира оставката на Йорданов, но категорично заяви, че прекратяването на дейността на Общинския съвет не би помогнало на развитието на Варна. Според него е въпрос на личен избор дали съветниците да подадат оставки.

„Моето лично мнение е, че в създалата се ситуация подаването на оставки е удобно за общинските съветници, но е неудобно за бъдещите проекти, които се изпълняват от общината и са в полза на варненци“.

Станев смята, протестите в града не са свързани с оставките на кмета и общинските съветници, а са срещу монополите, ниските доходи и високите разходи.

„Аз не виждам с оставката на кмета как ще се намали цената на тока, или лихвите по банковите кредити, или как ще се увеличат доходите на населението. Лично аз смятам, че ако има гражданска енергия в обществото, тя трябва да продължи да изисква тези неща да се случват, или поне да се посочи пътя, по който това да стане“, каза още съветникът.

Съветникът от „Нашият град“ Владимир Тонев също отказа да коментира оставката на Йорданов, тъй като според него това е личностен акт. Според него евентуалното разпускане на Общинския съвет би било изключително безотговорно.

„Първо ние трябва да изберем временно изпълняващ длъжността кмет. Не може Варна да остане без ръководство и без някой, който да движи процесите. Това е жив организъм. Ще стане анархия. Какво ще правим с европроектите, всички ще пропаднат. Какво ще правим със социалните помощи? Всяка една се гласува от Общински съвет“, подчерта той.

Тонев не се ангажира с прогноза дали оставката на кмета ще потуши напрежението в града.

„Видяхме, че подаде оставка правителството на ГЕРБ, но протестите в София продължават. Нямам идея дали ще приключат. Дано да приключат. Вероятно огромна част от мотивите на кмета да подаде оставка са свързани с приключване на напрежението и трагичната смърт на Пламен“, посочи той.

Общинският съветник от Българска партия „Либерали“ Добромир Джиков определи оставката на кмета като единствения полезен изход от създалата се ситуация. „Егоизмът на основните партии доведе Варна до това положение, в което сме – липса на авторитет в институциите, липса на прозрачност при взимане на решенията. Най-добре е Общинският съвет да прекрати своите пълномощия, за да може да се изберат хора, които знаят защо са там“, коментира той.

Според Джиков оттеглянето на кмета би трябвало да тушира напрежението, за да може оттук нататък да се въведат допълнителните форми на контрол на гражданско присъствие при вземането на решения, и плавно, без сътресения, да се премине през изборен цикъл, който да покаже вота на варненци.

Според д-р Ивайло Митковски от ДСБ оставката на Йорданов е закономерна и очаквана, въпреки липсата на аргументи и разкрития.

„Този Общински съвет, още със съставянето на такова компромисно мнозинство и хора незнаещи защо са влезли в него, е изчерпал възможностите си за работа. Въпросът е как това ще стане технически“, коментира той.

Общинският съветник не е убеден, че след оставката на кмета протестите ще стихнат, тъй като по исканията на хората, заради които те излязоха на улицата, нищо не е направено.

„С оставката на кмета едва ли хората ще започнат веднага да живеят по-добре и улиците на Варна ще станат по-добре асфалтирани. Сред самите протестиращи вече има различни противопоставящи се едно на други искания. Така че не е ясно какво ще се случва оттук нататък“, заяви Митковски.

Като закономерна и логична определи оставката на градоначалника общинският съветник Костадин Костадинов. Според него местният парламент задължително трябва да прекрати дейността си, тъй като протестите на варненци не са само срещу ЕРП-тата, правителството и модела на управление на България, но и на Варна като цяло.

„През последните повече от 12 години, откакто Кирил Йорданов управляваше Варна, в нашия град се установи една прекрасна симбиоза в кавички между него и общинските съветници, която в последния Общински съвет от 2011-та насам достигна своя връх. Така че според мен всички общински съветници е редно да поемат отговорност за управлението на града като цяло“, каза той.

Костадинов смята, че протестите постепенно ще затихнат, тъй като на практика са постигнати почти всичките искания на хората.

Станислав Темелков от „Атака“ е на мнение, че Общинският съвет е колективен орган, който трябва да вземе общо решение по въпроса с прекратяването на дейността си и ако е необходимо, оставки ще бъдат подадени. Според него протестите са главно срещу монополите и правителството трябва да поеме отговорност и да работи за изпълняване исканията на хората.