Нели Петрова: Българският шофьор си избива комплексите по пътищата
Нели Петрова: Българският шофьор си избива комплексите по пътищата / http://pressadaily.bg Антон Станков

Ниската събираемост на глобите, самоувереното поведение на пътя и ниската култура са основните причини шофьорите масово да нарушават закона и да предизвикват катастрофи. Това заяви пред Дарик варненският депутат от ГЕРБ Нели Петрова, която изгуби дъщеря си Лора при пътен инцидент на пешеходна пътека във Варна.

Наблюденията на варненският народен представител са, че варненските шофьори, които дават предимство на пешеходците, не са никак много.

„Културата на българския шофьор е под всякаква критика. Аз лично смятам, че те си избиват комплексите по пътищата. Пешеходците също са много недисциплинирани. Според мен всичко идва от липсата на възпитание и от чувството на безнаказаност. Без да осъзнават, че в даден момент могат да загинат на място“, коментира тя.

„Акция ЗЕБРА" обединява варненските медии

Самонадеяното поведение на пътя може да причини смърт. Няма значение дали караш скъпа и бърза кола и имаш ли възможност да си платиш глобата, всеки е длъжен да спазва закона, категорична е Нели Петрова. Според нея „легналите полицаи“ са добра мярка в усилията водачите да бъдат учени да спират пред „зебра“. Народният представител изрази надежда, че ще има нов Закон за движение по пътищата.

„Старият също не е лош, просто правилата не се спазват. Имам обещание от министър Московски, че ще има нов закон, но става много бавно“, обясни тя.

Солените глоби могат да накарат водачите да дават предимство на пешеходците, когато пресичат на регламентирани места, смята Петрова.

„Всички знаем как в чужбина всички спират на пешеходна пътека, защото знаят, че ако не го направят, ще има солена глоба. Но при нас проблемът е събираемостта на глобите. Дават се грешни адреси, парите не се събират навреме. А има и давност от три години“, посочи депутатът, който инициира кръгли маси в различни градове по въпросите на пътната безопасност. Именно на една от тях е възникнала идеята глобите да бъдат обвързани с доходите на нарушителя.

„Ако някой кара мощен джип, за него 200 лева не са проблем. За друг с доход от 500-600 лева една такава глоба би била твърде солена“, даде пример Нели Петрова.