Модерни общежития и по-високи стипендии искат варненските студенти
Модерни общежития и по-високи стипендии искат варненските студенти / netinfo
Да се изготви програма за финансиране на видео наблюдение на територията на висшите училища и за модернизиране на общежитията. Това е едно от поредните искания на студентите от Варна към държавата и правителството. В Икономическия университет в морската столица се обучават 12 500 младежи, а легловата база, с която разполага е за 600 места, обясни Станислав Тодоров, председател на студентския съвет в Икономическия университет. По думите му, повече от половината от местата в общежитията се заемат от сираци, социално слаби и инвалиди и така другите студенти се борят за около 250 места. Държавата не е дала нито лев за ремонт на общежитията от 1990 година, подчерта Тодоров.

Нужна е и промяна на стипендията, твърдят студентите. В момента минималният й размер е 50 лева, а максималният – 120, като настоящата наредба не е променяна от 2000-та година, каза Пламен Байков от Техническия университет във Варна. Младежите са против условието, според което, за да имат шанс да получават стипендии, трябва да представят документ за доходите на родителите си.

Неразбиране студентите срещат и по друг казус. Търсим съдействие относно делото за незаконно присвояване и застрояване на хотелски комплекс върху земя на Икономическия университет във Варна от фирма на заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев и неговия брат, обясни Станислав Тодоров. Икономическият университет е разполагал с два стари хотела, използвани за учебна цел от Колежа по туризъм. През 2002 година обаче фирма “Хелиос Хотелс” предлага публично-частно партньорство. Учебното заведение преотстъпва земята и сградния фонд на хотелите, а компанията трябва в срок от 2 години да изгради нова сграда за Колежа по туризъм. Въпреки договора обаче, условието не е изпълнено.

Утре и през уикенда предстои среща в София на националното представителство на студентите. Там ще се обсъди дали исканията от декември за повече сигурност на студентите и справедливо наказание за убийците на Стоян Балтов, са изпълнени. Очаква се решение и за предстоящите действия на студентите.