Младите шофьори да карат една година с придружител, предлага депутат
Младите шофьори да карат една година с придружител, предлага депутат / Дарик Варна, архив

След взимане на книжка младите шофьори да шофират една година с придружител, като в този период да нямат право да карат кола след 22,00 часа. Промяната да залегне в новия Закон за движение по пътищата, предлагат от Гражданско сдружение „Карай умно, искам живот".

Ще се настоява още системните нарушители да се явяват повторно на шофьорски изпит, като психолог да преценява дали рецидивистите на пътя могат да шофират отново и дали няма да са опасни за себе си или останалите, обясни депутатът Нели Петрова, която е и председател на сдружението.

„Едва ли е тайна ако кажа, че повечето ходят по дискотеки, употребяват алкохол и наркотици, качват се на колата и, недай си боже, убият някого. После законодателството е много тромаво и самата аз съм жив пример за това. Вече 4 години се бави делото с дъщеря ми", коментира Петрова. Нейната дъщеря Лора загина на място при пътен инцидент на пешеходна пътека, където бе блъсната от мотоциклетист.

Само за първите два месеца на тази година по пътищата на страната смъртта си са намерили 88 души. Ранените са 1166, отбеляза варненският депутат.

Статистиката за Варна сочи, че от началото на годината при катастрофи в областта са загинали 5 души. По 45 са жертвите на войната по пътищата в региона през 2013- и 2014-а, отчете началникът на Пътна полиция Петко Камбуров на кръгла маса, посветена на пътната безопасност.

В около 75 % от случаите със загинал на пътя причината е несъобразена скорост. Запазва се и тенденцията голяма част от инцидентите с пешеходци да стават на обозначени пешеходни пътеки, разкри Камбуров. Като проблем той отчете ниската събираемост на наложените санкции. Това водело до чувство на безнаказаност, особено при по-младите.

Според шефа на Пътна полиция задължително трябва да се помисли за промени в Закона за административните нарушения и наказания, където повечето от текстовете са писани преди 1990 г.

Да се наблегне на обучението по пътна безопасност сред подрастващите, ако трябва да се започне и от детската градина, призова заместник-кметът по сигурността Тодор Иванов. „Винаги ще има пияни шофьори. Винаги ще има недисциплинирани водачи на МПС. Ние с тях ще се борим. Но, въпреки всичко, за мен е важно подрастващите от най-ранна възраст да имат в съзнанието си нагласата за това, че когато излязат на улицата трябва да се съобразяват с правилата. Те ще се съобразяват с тях и когато станат водачи на МПС", смята Иванов.

По време на кръглата маса стана ясно, че притежателите на шофьорски книжки във Варненско са над 300 000 при регистрирани над 240 000 автомобили.

Подобни тематични срещи ще бъдат проведени и в други български градове. Целта е да се съберат предложения за нормативни промени, които да залегнат в нов Закон за движение по пътищата.