Министър Игнатов обеща 36 на сто висшисти
Министър Игнатов обеща 36 на сто висшисти / Sofia photo agency, архив

До 2020 година 36 на сто от българите трябва да бъдат с висше образование. За това страната ни има заложен план, обяви във Варна министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Страната ни не може да достигне планирания европейски стандарт 40 процента от хората да са висшисти и да имат съответната квалификация, смята Игнатов.

"При толкова много университети, както си мислим, че имаме много студенти, всъщност се оказа, че не е точно така", коментира образователният министър. Според него сериозният демографски проблем пред страната ни ще се отрази и на броя на висшистите.

Заради липсата на проектобюджет все още не може да се каже с колко ще бъдат увеличени средствата за образование догодина, каза още Игнатов. Министърт припомни, че през тази година парите за образование са малко над 2,5 млрд. лева, или около 3 на сто от Брутния вътрешен продукт.

В момента от структурните фондове системата харчи всяка седмица по 400 000 лева. От края на октомври сумата ще нарастне до 3 милиона, посочи Сергей Игнатов.

Министърът на образованието, младежта и науката присъства на официално тържество по случай юбилея на Варненския медицински университет. За 50 години във висшето училище образование са получили повече от 30 хиляди младежи. Сега в него учат над 2300 студенти от повече от 45 държави, обяви ректорът на университета проф. Анелия Клисарова. С почетен юбилеен плакет бе отличен премиерът Бойко Борисов. Наградата се връчва с решение на Академичния съвет и е за дългогодишната подкрепа на Борисов към университета и университетската болница във Варна.

Министърът на образованието Сергей Игнатов също бе награден с почетен юбилеен плакет. Такива получиха и двама ексминистри - Даниел Вълчев и Радослав Гайдарски.