Михаил Куликов: Е-община вече работи. Подготвяме колективен иск срещу „Енерго Про”
Михаил Куликов: Е-община вече работи. Подготвяме колективен иск срещу „Енерго Про” / DarikNews.bg, архив

Варна вече има Електронна община, съобщи днес независимият кандидат за кмет Михаил Куликов. С това първа точка от предизборната му програма е изпълнена, като първите 12 административни услуги, изпълнявани по електронен път, са факт.
Е-общината ще гарантира бързо и качествено обслужване на гражданите и бизнеса, без да се налага посещение в общинския информационен център за подаване на искане и за получаване на съответния документ. Всичко ще може да се извършва от персоналния компютър в къщи или офиса.

Допълнително ще се работи по електронизация на всички административни услуги, определени в Унифицирания списък на административните услуги;  изнасяне на административното обслужване в районите и малките населени места; предаване на живо в сайта на Община Варна на търговете, конкурсите, процедури, заседания и др. обществени мероприятия. Всичко това ще доведе до прозрачност и контрол на дейността на общинската  администрацията и възможност гражданите да реагират на нередности и нарушения, допълни Куликов.

За  постигане на нов етап в развитието и модернизиране на административното обслужване като цяло, трябва да заработи единната Географска информационна система, която да обедини електронните системи на всички обществени институции на територията на Варна (Общинска администрация, Областна администрация, НАП, административния, районния и окръжния съд, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Агенция по вписванията, НОИ и др.), след което поетапно да бъдат свързани местните информационни системи в общонационална географска информационна система. Огромното количество информация в тази система ще позволи предаването на база данни между различните институции, което ще ограничи до минимум искането на една и съща информация от гражданите от различни институции. 

Електронната община ще създаде условия за създаване на интерактивна информационна карта на града, в която ще събирана информация за детски градини и ясли, училища, университети, здравни заведения, магазинна мрежа, културни институции, туристически информационни услуги, пътна инфраструктура, подземен кадастър, атмосферни и климатични условия и др. информация. Тази база данни трябва да е интерактивна, така че не само администрацията, но и гражданите да могат да отбелязват в нея информация, както за опасни дупки, аварии или ремонти по пътищата, така и за предстоящи интересни събития и мероприятия. Тази система ще бъде от полза както за общината, така и за жителите и гостите на Варна.

Интерактивната информационна карта е от голямо значение при вземането на решения от малкия или средния бизнес, обясни  Куликов и даде пример: „Ако искате да отворите квартален магазин, от картата ще получите информация за броя на хората в район, има ли адекватна инфраструктура, от къде минава човекопотокът към най-близкото училище или детска градина, както и къде са обектите на конкуренцията.

Още от февруари, когато стартираха протестите срещу монополите във Варна, съвместно с председателя на Арбитражния съд Кремен Константинов, работим по стотици случаи на високи сметки за ток”, каза Куликов. През тези месеци са заведени над 300 дела и вече са спечелени около 180 от тях, допълни независимият кандидат за кмет на Варна. Екипът на Куликов подготвя  колективен иск срещу „ЕнергоПро”.
Проблемът с местата в детските градини и в началните училища може да се реши само за няколко месеца – необходимо е незабавното въвеждане на модерна система за отопление и охлаждане, която ще намали шест пъти разходите за ток. С икономията на средства и с малка помощ от бюджета могат да се надстроят физкултурните салони и столовите на сградите.

В социалната сфера Михаил Куликов предлага създаването на нови зимни и летни пенсионерски клубове, както и предоставяне на безплатни карти за градския транспорт за пенсионерите. Модернизация на системите за отопление на детските градини и училищата, която ще намали драстично сметките за отопление, предлага още кандидатът за кмет.

Варна трябва да стане целогодишен туристически, културен и здравен център, като освен развитието на града ни като запазена марка, това ще даде сериозен тласък на малкия и средния бизнес. Общината трябва да помага при разкриването на нови работни места, а не да създава административни спънки, коментира Куликов.

В програмата на независимия кандидат е заложена рехабилитация и изграждане на инфраструктурата на общината, като предложението е да има поне 5-годишна забрана на прокопавания. В рамките на една година е напълно възможно да се създаде Зелена карта на Варна, а също да се облагородят междублоковите пространства и да се почистят и възстановят паркингите в кварталите. Михаил Куликов работи и по идея за решаване на проблема с бездомните кучета, които е изключително наболял в кварталите „Владиславово” и „Младост”.

„Не дължа партийни назначения на никого, имам екип от експерти, който знае и може в съвсем кратки срокове да реши проблемите с бюджета и да заработи с летящ старт в общината. За попълването на празнотите в надценения бюджет на Варна имаме реални варианти за набиране на чужди източници за финансиране и няма да разчитаме само на средствата от еврофондовете”, коментира Куликов, който е единственият независим кандидат за кмет на Варна в предстоящите избори на 30 юни.