/ Дарик Варна, архив
Задържаха двама чужденци за опит да внесат 3 контейнера със стоката 
Материал за производството на дрога за 6 милиарда долара спрян на варненското пристанище
99962
Материал за производството на дрога за 6 милиарда долара спрян на варненското пристанище
  • Материал за производството на дрога за 6 милиарда долара спрян на варненското пристанище
Двама чужденци са задържани у нас за опит да внесат в страната ни по море 16,2 тона прекурсор. Огромното количество амфетаминопроизводни е засечено в 3 отделни пратки на варненското пристанище в периода от януари миналата година до март тази година.   

Минималното количество амфетамини, което би могло да бъде произведено от тоновете прекурсор, е на стойност 225,6 милиона лева, обяви временният  окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров. По цени на „черния” пазар обаче амфетаминопроизводните могат да послужат за производството на дрога за над 6 милиарда долара, обяви директорът на Митница Варна Светлан Савов.

Опит за контрабанда на 16 тона амфетаминопроизводни спрян на варненското пристанище

Стоката била натоварена във Виетнам и предназначена за Западна Европа. Чрез контролирана доставка 4300 литра от прекурсорите са били пропуснати в България и проследени до Холандия, преминавайки през Румъния, Унгария, Чехия, Австрия и Германия, посочи прокурор  Лазаров.

Случаят е разплетен след успешна координация между прокуратурата, ДАНС, Агенция Митници, МВР и Евроджъст (орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество). Благодарение на работата по това разследване са разбити 3 нарколаборатории – две в Холандия и една в Испания, отбеляза още Лазаров. 

Сотир Цацаров с критики към прокуратурата във Варна 

Задържани в София през юни са били двама чужденци. 51-годишният холандец  Р. Писени отговарял за организацията на контрабандния канал, а 56-годишният белгиец К. Миделдорп – за намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия. Белгиецът осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Миделдорп вече се бил установил да живее в България, като използвал контакта си с българка, с която се запознал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за международен трафик на 1 тон кокаин. Българката била осъдена за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, регистрирали и фирма. 

Двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Писени и Мидердорп общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало. 

Предстои делото срещу двамата чужденци да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Те са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 7 юни тази година. Приведени са във варненския затвор, където ще чакат насрочването на делото във Варненския окръжен съд. 

Контрабандата в особено големи размери, когато случаят е особено тежък като този, се наказва по българския наказателен закон с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева, уточняват от прокуратурата.

„С разширяване на границите на Европейския съюз и стигайки те до България, страната ни става изключително интересна като държава за  внос на такива прекурсорни вещества. Основният пазар и нелегалните производства са в Западна Европа, но пристанищата във Варна и Бургас са попаднали в полезрението на тези организирани престъпни групи заради това, че са малки, сравнено с големите европейски пристанища. Затова и се счита, че контролът ще е занижен. Нищо подобно. Самите резултати показват точно това”, коментира шефът на Митница Варна Светлан Савов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК