Лодка - стрела представят на водното изложение в Grand Mall
Лодка - стрела представят на водното изложение в Grand Mall / netinfo

Лодки, сред които модел, поръчан от наш политик-бизнесмен на цена от 500 хил. евро, могат да бъдат видяни на изложението за водни спортове и забавления в най-големия търговски център във Варна Grand Mall. Яхтата е формула 382, 1400 конски сили и прави около 100 възела, равняващи се на малко под 200 километра в час. Подобна скорост на море е много сериозна, обясни Лъчезар Братоев - председател на Асоциацията на производителите и вносителите на яхти. На изложението е представена и нов модел моторна лодка на „Бавария”. Най-големият модел, който може да бъде видян, е американски.

Изложението се организира от Община Варна, Асоциацията на производителите и вносителите на яхти в България и Grand Mall. Водният град ще бъде съпътстван с емоция и адреналин. Клубовете по водни спортове ще правят демонстрации всяка събота в следобедните часове. Сред тях са морският клуб „Приятели на морето”, клубът за ветроходство „Черно Море Бриз”, варненският клуб по кайт-сърф ”Воден свят”, водолазен клуб „Баракуда” и Варненският клуб по водомоторен спорт.

Всяка събота и неделя от 14 часа ще се провеждат демонстрации на подводно гмуркане с клуб „Приятели на морето”. Изненадата е професионална фотосесия от Юлиян Недев, който ще представи и изложба подводна фотография.

Историци от Регионалния исторически музей във Варна подготвят изложба на макети на кораби, построени във Варненската корабостроителница. В нея ще видим макета на легендарната яхта „Кор Кароли” на кап. Георги Георгиев, първият български яхтсмен, осъществил сам околосветско пътешествие. Между експонатите ще бъдат и макети на костюми на средноводолаз и военен водолаз и модел на гребно-ветроходен катер и лодка „ЯЛ-6”, предоставени от Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров” Варна. Фотоси ще разкажат за експедицията от 2010 „Дунав - Черно море”, по-известна като Дунавската Одисея.

Художникът Огнян Георгиев ще представи изложба „Попътен вятър”, разположена на партера на търговския център. Любопитна разходка из света на съдовете на вода подготвя Клубът по моделизъм. Момчетата ще подредят миниатюрни модели на яхти, катери и кораби.

Водният лукс може да се разположи и у дома. Доказват го водната стена, надуваемото джакузи и роботът за чистене на басейни, които носят на изложението от "Далия". А "Акватек" показва действащ басейн, водни пързалки, сауни и една уникална СПА капсула - олицетворение на индивидуалния воден разкош.

В изложението ще се представят над 20 фирми. Стартът на 10-дневния воден маратон ще бъде даден тази вечер от 18 часа.