Кризата удря малките предприятия във Варненско
Кризата удря малките предприятия във Варненско / netinfo

Между 3 и 10 са фалиралите фирми всеки месец във Варненска област, заяви инж. Иван Иванов - шеф на "Инспекцията по труда" във Варна. Преустановилите дейност предприятия са малки и са основно в сферата на услугите и производството, каза Иванов. Той отбеляза, че тенденцията вече се появява и в търговията.

Продължава подаването на жалби срещу работодатели от служители и работници, посочи още инженерът. За три месеца техният брой е 227. Поводите за оплакванията са свързани с неспазване на условията на труд, неизплатени заплати и осигуровки и др.

Иванов обаче посочи, че за последните три месеца са изплатени забавени възнаграждения благодарение на контролната дейност на Инспекцията по труда. Заплати са получили служители и работници в 91 предприятия, като общата сума е в размер на близо 500 000 лева.

Инспекторите на труда продължават да следят и за други нарушения, заяви Иванов. За последните три месеца те са извършили общо 675 проверки. Констатираните нарушения са 3049. Основните случаи, освен тези на забавено заплащане, са свързани с трудовите договори и условията за безопасен труд. Не са малко и тези на неспазване на работното време, почивките и отпуските. Основната част от нередностите са установени в предприятия от икономически дейности „Услуги” , „Строителство на плавателни съдове”, „Търговия на дребно”, „Хотели”  и „ Ресторнтьорство”.