Кореспонденцията в компютъра на Радостина още не е проверявана
Кореспонденцията в компютъра на Радостина още не е проверявана / netinfo

Нямам съмнения, че родителите на Георги са знаели какво е направил синът им. Това заяви за Дарик зам.-окръжният прокурор на Варна и наблюдаващ делото за убийство на 21-годишната Радостина Радослав Лазаров. Той отказа да разкрие къде в дома на заподозрения са открити вещите на жертвата и могли ли са родителите му да ги забележат. Прокурорът отхвърли възможността веществените доказателства да са подхвърлени.

В преносимия компютър на Радостина Евтимова, който е открит в апартамента на Георги, разследващите все още не са влизали, за да проверят разговорите по skype и дали са трити файлове. За кореспонденцията на студентката с приятеля й в Англия Петър, е разказал самият той пред прокуратурата. Лазаров обаче отказа да уточни дали е виждал неговия компютър. Според изнесените вече данни Радостина е съобщила в чата, че Георги ще пренощува при нея заради семейни проблеми вкъщи. В 3:36 ч. тя е писала на Петър, че си ляга. В 4:16 ч. той е получил от нея „Ок”. А в 5:07 ч, когато според аутопсията студентка вече е била мъртва, от профила й е изпратен текстът „Тука съм”. Компютърът на жертвата ще бъде проверен, след като първо бъдат обработени следите от кръв по него, каза още Лазаров. Той не се ангажира със срок кога ще бъдат готови експертизите и кръвните проби за алкохол и наркотици.   

Георги Цветанов, който се появи в понеделник в съда с бинтована дясна ръка, е търсил медицинска помощ преди да бъде задържан. Лекарят, обработил раните му, вече е разпитан.

Снимката на голо тяло в телефона на Георги вероятно е правена от неговия апарат. Нямам съмнения да мисля, че е била прехвърляна, завърши Лазаров. Заради следствената тайна той отклони повечето въпроси, сред които точният час на задържане на заподозрения, кога се е прибрал вкъщи в нощта на убийството, има ли следи по тялото на Радостина, че устата й е била запушвана, чули ли са съседи шумове от апартамента на ул.”Мир” и други.

Цялото интервю с Радослав Лазаров може да чуете в звуковия файл или да прочетете по-надолу: 

P.S. След като интервюто с Радослав Лазаров беше излъчено в ефира на Дарик и публикувано на интернет страницата, зам.-окръжният прокурор се обади да уточни, че с думите „нямам съмнения, че родителите на Георги са знаели какво е направил синът им” всъщност е имал предвид, че „няма основания да се предполага, че са знаели”. За да бъдат избегнати излишни недоразумения, Дарик смени първоначалното заглавие. 

- Г-н Лазаров, колко часа, след като е намерен трупът на Радостина, е задържан Георги?

- За да бъда прецизен, би трябвало да имам пред себе си заповедта за задържането му. Във всички случаи в нощта преди 7-ми март, на 6-ти, деянието беше разкрито, лицето беше задържано.

- Като часове от предполагаемия час на убийството и задържането - колко време е минало?

- Това не бих желал да коментирам дотолкова, доколкото часът на смъртта има значение за доказателствата по делото.

- Ако предположим на този етап, че смъртта е извършена между 3:36 и 5:07 часа – това е според съобщенията в скайпа на Радостина, нали така?

- Да, има такива съобщения.

- Ако предположим този час и часът на задържането…
- Вижте, пак ви казвам, конкретен час ми е трудно да посоча сега. Във всички случаи следва да се има предвид, че престъплението е разкрито по т.нар. „горещи следи”, на практика непосредствено след установяването му.

- А как подозренията падат за първи път върху Георги?

- Нека не коментираме и това засега, предвид следствената тайна. Има насоченост за обстоятелствата, че той е лицето, което е било с жертвата.

- В колко часа, знае ли се, се е прибрал вкъщи в нощта на убийството?

- Това също не бих желал да коментирам.

- А поне как се е прибрал – пеша, с такси, някоя от уличните камери дали го е заснела?
- Мога да изразявам становище единствено по фактите, които съм изложил в съдебно заседание. Всичко останало считам за следствена тайна и нямам намерение да го коментирам.  

- Някой от родителите му, може ли да кажете, дали го е видял като се прибира?

- Това пак са обстоятелства, които са се състояли вън от съдебното заседание.

- Кървавото бельо на Радостина и кървавите дрехи като са открити в пералнята заедно с останалите вещи в дома (бел.р. на Георги)  - тези вещи добре ли са били скрити или са били на видно място? В смисъл такъв - родителите на Георги могли ли са да ги забележат?

- Нямам съмнения, че родителите на Георги са знаели какво е направил синът им.

- Нямате съмнения за това?

- Поне на настоящия етап.

- В съда той се появи с превързана ръка. По нея казахте, че има нарязания и охлузвания. Знае ли се кой за първи път му е почистил раните и  какви обяснения евентуално е дал Георги пред него?

- Установен е лекарят от спешен кабинет, който е обработил раните. И от него са снети съответно показания. Няма как да коментирам съдържанието им.

- А това кога е станало като време?

- В деня след убийството.

- Като час.

- Няма да го коментирам.

- Според вас не е ли странно, че предполагаемият убиец носи вкъщи толкова веществени доказателства, които могат да го уличат, вместо да се опита да се отърве от тях.  

- Изхождайки от презумцията за невиновност, мога само да кажа, че задържания за убийството е занесъл вкъщи предмети, които имат значение за доказване на обективната истина по делото. Дали това е странно или не – няма как да го коментираме. Има и такава истина, че ако престъпниците не вършеха грешки, трудно биха разкривани престъпленията.

- Имало ли е през целия ден след убийството човек в дома на Георги?

- Това няма как да го коментирам. Във всички случаи, ако искате да ме попитате дали тези веществени доказателства са подхвърлени – нямаме категорично никакви основания да се съмняваме, че това е така. И няма как те да бъдат подхвърлени в дома на Георги.

- Освен с лекар в този ден срещал ли се е той с някого друг?

- Не мога да коментирам това обстоятелство.

- Как се е държал по време на ареста – адекватен ли е бил, изненадан ли е бил?

- Държа се спокойно. Отказа да дава обяснения, което негово процесуално право. Разговорите, които проведе с нас, нямат процесуална стойност, затова няма защо да бъдат коментирани.

- Снимката на голо тяло в телефона на Георги – от телефона ли е правена или е прехвърлена на него. Това установено ли е?

- Няма основание да се счита, че е прехвърлена.

- Тоест да разбираме, че е правена от телефона.

- Нямам основания да считам, че е прехвърлена.

- Компютърът на Радостина има ли парола?

- Компютърът на Радостина предстои да бъде изследван в много аспекти. По него има следи от кръв. Ако открием и други следи, това би било много добре.

- На този етап знае ли се дали са правени опити да бъдат изтрити файлове от него?

- Преди да се влезе в компютъра като електронна техника, трябва да бъде обработен от гледна точна на следите, след което вече ще се обърне внимание и на това.

- Тази хронология от скайпа – тя е от компютъра на Петър, така ли?

- Тази хронология от скайпа, да, от компютъра на Петър е. И той ни я разказа като свидетел по делото.

- Но компютъра на Петър не сте го виждали?

- Няма да го коментирам това въобще.

- Готови ли са вече експертизите за употреба на алкохол и наркотици на жертвата и на заподозрения?

- Съжалявам, също не бих желал да го коментирам.

- Кога се очаква поне да бъдат готови?

- Всички експертизи са назначени или незабавно, или в първия възможен момент. Резултатите им са елемент от доказване на фактите по делото и няма как да ги коментирам.

- Става въпрос, че има може би много голяма разлика от часа, когато е взета пробата, и предполагаемия час на убийството.

- Тази часова разлика няма как да бъде преодоляна.

- Но може ли да даде обективна информация за това, дали е употребяван алкохол?

- Зависи от количеството алкохол, зависи от организма на лицето. Би могло алкохола да бъде разграден за толкова време, би могло и да не бъде. Говоря принципно, а не по делото.

- По тялото на Радостина имало ли е следи, че устата й е била запушвана?

- Не мога да го коментирам това обстоятелство.

- Съседите дали са чули шумове?

- Също не желая да го коментирам.