/ Дарик Варна
Мигрантската вълна е постоянен процес и Европа ще се сблъсква с този въпрос в следващите години. Това обяви във Варна комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили. Като командир на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) комодор Ътли заяви, че ролята им е да помагат на ВМС и крайбрежната охрана на Гърция и Турция, за намаляване на натиска и последствията от мигрантската вълна.

Кораби на НАТО пристигат във Варна

Една от ключовите задачи пред Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО е реагиране при хуманитарни задачи и проблеми. Другите приоритети пред SNMG2 са действия при военни предизвикателства и  събития, свързани със сигурността както в Средиземно, така и в Черно море.  

Комодор Майкъл Ътли (с микрофона) на пресконференция на борда на „Duncan”. Вляво от него е контраадмирал Митко Петев Дарик Варна

В момента в Черно море няма засилен натиск от нелегални мигранти. Мерките за опазване на морската ни граница, взети съвместно с Гранична полиция, дават резултат, изтъкна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„Достатъчно рано беше показано, че всички пътища през Черно море към българската граница, могат да бъдат прикрити и всяко нарушение достатъчно рано открито, за да продължават опитите за преминаване”, отбеляза контраадмирал Петев. 

Фрегатите „Gaziantep”(Турция) и „Regele Ferdinand”(Румъния) Дарик Варна

Визитата на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО във Варна е планирана още преди година. В посещението няма нищо извънредно и не е свързано с някаква извънредна ситуация, увери  командирът на бойния флот. По думите му тази визита дава възможност на морските ни военни да проверят способностите си на море.  

Кораби на НАТО във Варна
Поглед към Варна от командния мостик на британската фрегата „Duncan” Дарик Варна

Утре в морето край Варна предстои съвместно учение на родните ВМС и трите фрегати на НАТО, които в момента са пристанището на морската ни столица. В тренировките от наша страна ще се включат  фрегатата „Дръзки”, вертолет „Пантер” и представители на специалните сили на ВМС.

В командния мостик на „Duncan” има и червен телефон Дарик Варна

152-метровата фрегата „Duncan” е за втори път във Варна Дарик Варна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК