Кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов
Кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов / ГЕРБ Варна
Ако се стигне до приемане на плана, да се настоява да не се допуска строителство преди да се извърши благоустройство от общината, е мнението на Николай Костадинов
Кметът на Владиславово за предимствата и недостатъците на проекта
94240
Кметът на Владиславово за предимствата и недостатъците на проекта
  • Кметът на Владиславово за предимствата и недостатъците на проекта
Ползите от плана за застрояване на трети микрорайон във „Владиславово”, срещу който имаше протести, са трайните градоустройствени решения -указва къде да бъде построена детската градина, парк, зелена зона, детски и спортни площадки, пенсионерски клуб. Това коментира във варненския ефир на Дарик кметът на района Николай Костадинов. По негови думи хората са разделени в исканията си и голяма част от тях са на мнение, че районът трябва да се развива. ПУП-ът урежда визията за целия микрорайон и е добре да се постигне баланс какво точно да бъде направено, смята Костадинов.
 
„Строителството не трябва да е с цената на това да се наруши правото на хората да имат природа. Трябва да има разумни искания –  максимално отнемане в полза на обществото, ниско строителство до 3 – 4 етажа, максимално много зелени площи, места за спорт на децата. Ако се стигне до приемане на плана, да се настоява да не се допуска строителство преди да се извърши благоустройство от общината”, коментира районният кмет, според когото евентуално отпадане на проекта е „тъпчене на едно място”.
 
Проектът за ПУП на трети микрорайон не е на общината или на районното кметство. Той е изготвен по инициатива на собствениците на имоти и е финансиран от тях. Допуснат е за изработване през март 2015 с решение на Общинския съвет, поясни Костадинов.
 
Въпросните терени представляват необлагородено беждублоково пространство. Това са около 80 парцела на площ между 80 и 90 декара и са притежание на над 150 собственика.
 
Ако се допусне строителство в района, то няма да започне по-рано от година – две, тъй като има редица административни процедури, прогнозира районният кмет.
 
Негативната кампания срещу програмата за саниране е причината във „Владиславово” да има едва един ремонтиран блок, добави Костадинов, който увери, че санирането е основен приоритет в администрацията.

Целият разговор с Николай Костадинов е в прикаченото аудио.