Кампания за паспортизацията на сградите подготвят във Владиславово
Кампания за паспортизацията на сградите подготвят във Владиславово / Дарик Варна

Във връзка с наближаващите срокове за изготвяне на технически паспорти на сгради трета категория кметът на район «Владислав Варненчик» Неделчо Михайлов планира мащабна публична кампания в района, на която ще бъде разяснена и популяризирана процедурата за паспортизация на сградите. Предвижда се да бъдат представени и възможностите за саниране на етажните собствености, както и вариантите за финансиране на тази дейност.

В края на 2014 г. изтича определеният от закона срок, в който трябва да се изготвят технически паспорти на сградите от трета категория, в която попадат жилищни и смесени сгради с високо застрояване – над 5 етажа или над 15 м височина на кота корниз, стреха или борд на покрива, както и направените реконструции, преустройства и смяна на предназначението на строежите от тази категория.

Тъй като при повечето жилищни сгради собствеността е колективна и решенията трябва да се вземат на общо събрание, е необходимо да се убедят много и различни хора в необходимостта от тези действия, смята Неделчо Михайлов.

Сроковете за изработване на технически паспорт и енергийното обследване на сградата зависят от площта на сградата, наличието на строителна документация и организационните възможности на фирмите-изпълнители, но са не по-кратки от 1-2 месеца, поясняват експертите. В същото време, ако сградата не се сдобие с технически паспорт в регламентирания срок, кметът на общината е длъжен да разпореди изработването му за сметка на собствениците на сградата и това допълнително може да ги затрудни, тъй като няма да имат време за търсене на оптимални оферти.