Изплатиха заплатите в Тубдиспансера, работна група ще го спасява
Изплатиха заплатите в Тубдиспансера, работна група ще го спасява / DarikNews.bg

Вече са преведени заплатите на работещите в Тубдиспансера за месеците ноември, декември и януари. Това стана ясно на днешното заседание на здравната комисия към Община Варна. Местният парламент отпусна спешна помощ на болницата в размер на 75 000 лв., но изплащането на парите се е забавило, тъй като се е изчаквал срокът за обжалване на решението на Общинския съвет. Забавянето беше причината служителите на болницата да обявят ефективна стачка, която започна от 6 март.

Tубдиспансерът се финансира от държавата, но тъй като последните пари, които са превели от Министерството на здравеопазването, са от средата на декември, лечебното заведение вече е натрупало задължения в размер на 339 000 лв. Срещу белодробната болница са заведени дела от страна на фирмите, които й доставят храна.
За да се предотврати фалитът на Тубдиспансера, общинските съветници от ресорната комисия решиха да се сформира работна група, която да излезе в най-кратки срокове с предложения за изход от кризисната ситуация. В работната група ще влязат д-р Ивайло Бояджиев, д-р Людмил Цветков, доц. Лидия Петкова и представители на администрацията.

„Агонията на болницата започна от 2011 г., когато държавата намали годишното финансиране от 1 200 000 лв. на 334 000 лв. Един леглоден излиза 78 лв., а от 2011 г. се плащат само 30 лв. За 3 години Община Варна е превела над 1 млн. лв. и прави всичко възможно, за да се спаси лечебното заведение. Само за миналата година сме дали над 414 000 лв. за болницата, което е с 80 000 повече от държавното субсидиране. Оттук насетне ние нямаме законовото право да продължаваме с финансирането за изплащане на заплати. Можем да помагаме само чрез закупуване на апаратура, храна или др. Проблемът на диспансера е, че държавата абдикира и няма политика за туберколозноболните“, коментира общинският съветник д-р Лидия Маринова.

Тя допълни, че са провеждани срещи с представители на здравното министерство, като са били предложени два варианта за изход от кризисната ситуация. Единият е болницата да се финансира с 200 000 лв., за да сключи договор със здравната каса, а другият - Тубдиспансерът да се прехвърли към МБАЛ Св. „Анна“. И двата обаче са били отхвърлени. „Впоследствие излезе информация, че ще се направят 4 центъра за лабораторни изследвания и ще се предостави специфична апаратура, която е необходима и на нашата болница. Написахме писмо, в което помолихме да бъдем включени в тази програма, но отново получихме отрицателен отговор с мотива, че ще се изграждат само 3, а не 4 центъра“, сподели още д-р Маринова.

Общинският съветник д-р Бояджиев предложи да се поиска помощ и съфинансиране от по-големите общини в Североизточна България, тъй като немалка част от пациентите на Тубдиспансера са именно от тази част на страната. От администрацията на общината отговориха, че подобни опити вече са правени, но отговор до момента така и не е получен.
Съветниците се обединиха около мнението, че белодробната болница не трябва да се закрива и ще бъдат направени всички опити да бъде предотвратен нейният фалит.