Градски транспорт бил на загуба заради пенсионерските карти
Градски транспорт бил на загуба заради пенсионерските карти / снимка: Sofia Photo Agency

Общинската фирма „Градски транспорт“ е била на печалба само през 2008 година, през останалото време трупа загуби, стана ясно на заседанието на росорната комисия. Според изпълнителния директор на дружеството Злати Златев липсата на достатъчно приходи се дължи на намалените субсидии.

„Автобусите са пълни, но с хора, които пътуват с карти. Над 50 процента от пътниците са с карти, за които се плаща 25 на сто от стойността им. Освен това се намали възрастта от 70 на 65 години и те стават все повече“, обясни той.

Финансов одит е открил нарушения в дейността на фирмата. Наложени са три акта на стойност 45 хил. лв.

Общинските съветници от комисията по транспорт дадоха положително становище улиците в карето бул. „Владислав Варненчик“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Сливница“ да станат еднопосочни. Предложението ще бъде изпратено за прецизиране в Комисията по безопасност на движението.

Според Станислав Иванов от ГЕРБ въвеждането на еднопосочно движение в района би довело до удължаване в маршрута на шофьорите, които пътуват в посока центъра.

Владимир Тонев от „Нашият град“ подкрепи идеята с аргумента, че еднопосочното движение е предпоставка за повече места за паркиране.

„По-добре да се обикаля повече, отколкото да се получава тапа от паркирали автомобили“, коментира той.

Хората с увреден слух и над 70 процента намалена работоспособност да имат право да паркират на места за инвалиди, решиха още съветниците. Те ще могат да ползват услугата за два часа, след което ще трябва да я заплащат. Глухонемите във Варна са 400. За тях се грижат едва двама преводачи.