Джурасик парк гостува във Варна
Джурасик парк гостува във Варна / www.fccvarna.bg

Динозаври оживяват в изложба във Фестивалния и конгресен център във Варна /ФК/.
Макетите са разработени по идея на украинеца Валентин Сущенко, разказа за Дарик  Емил Лалев – мениджър на изложбата за България.

След като конструира първия динозавър в двора на дома си от дърво, Сущенко решава да развие идеята си, като превърне статичния макет в по-голям с движещи се части.
За целта наема екип от четирима души - скулптор, монтьор, художник и известния палеонтолог Дмитрий Старцев.

Той дава размерите на откритите при археологически разкопки кости на животни, за да бъдат макетите максимално близо до оригиналните – и по вид, и по размер. Материалите, от които са изработени макетите, са пенопласт, стиропор, фазер и метални рамки.
Те са създени в работилница в Симферопол, Украйна. Дванайсет месеца са били необходими за изграждането на 14–те макета, изложени във Варна.

С внушителните си размери най-голям интерес предизвиква тиранозавър рекс.
Всички макети са механизирани и озвучени, което създава възможност посетителят да се пренесе в праисторическо време.

Ако още не сте видели изложбата от праисторически създания, можете да го направите до 28 август. След това тя ще отпътува за Пловдив, а от там - за други по-големи градове на Балканите и Европа.

По думите на Лалев, българските посетители са облагодетелствани с ниска цена за посещение – 4 лв. за деца, студенти и пенсионери, 6 лв. за възрастни. За сравнение, цените за същата изложба в Турция са между 40 и 80 евро.