/ БГНЕС
Пациентите с потвърден коронавирус в България нараснаха до 81
Два случая на заразени с коронавирус във Варна, Това стана ясно от брифинга на ген. Венцислав Мутафчийски.

Варненец под карантина обикаля улиците из града, започва досъдебно производство

Така пациентите с потвърден коронавирус в България нараснаха до 81. Има разширяване на точките, които са засегнати - в Ловеч един, в Перник - двама.

Основно съсредоточени са в София, Плевен, Габрово, както и един пациент е под наблюдение в Лом
. В Благоевград се потвърдени две положителни проби. В Плевен и Габрово няма никакво влошаване на пациентите, има даже подобрение на общото им състояние, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски.

Ананиев със заповед относно лицата под задължителна 14-дневна карантина

В София има разширяване на болниците, в които има положителни проби
. Става дума за "Софиямед", където пациентът ще остане под наблюдение. Той е с едностранна пневмония, но е в стабилно състояние.

"Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско", уточни още председателят на Националния оперативен щаб. Служител, работещ на лифта, хазаина на англичаните и ски учител. 

Лични лекари от Варна отказват да вземат проби от контактни с болния варненец

Ски учителят от Ловеч е диагностициран с пневмония още от 10 март, а едва сега му е взета проба
. Охлаждането на носоглътката поради времето прави човек много по-податлив да бъде заразен.

По думите на Мутафчийски, всички случаи са или в средно тежко състояние, или са с лека симптоматика. По отношение на въпрос на бременни жени, децата им се раждат здрави и не са заразени с коронавирус. Мутафчийски заяви, че все пак тази коронавирусната инфекция е сравнително нова и все още няма окончателни изводи.

Добро е състоянието на 47-годишния варненец с коронавирус

Той обеща, че ще бъдат направени консултации с водещи специалисти от тази област. Още утре сутрин ще бъдат съобщени подробности какво се знае по този въпрос. Предимно загиват възрастни пациенти. Смъртоносна е за хората над 60 години, за над хора над 80 г. е особено смъртоносна, уточни Мутафчийски.