коронавирус
коронавирус / / iStock/Getty Images
Временно няма да има таксуване на "синя зона" във Варна

В неделя беше потвърден първи потвърден случай на коронавирус във Варна.

Болният пациент е пътувал миналата седмица със самолет до сърцето на заразата в Европа - Бергамо. После летял до Барселона. След това се прибрал у нас с полет до летище София и от там хванал влак до Варна.  

„Пациентът е в добро общо състояние. Изолиран е и е под наблюдение. Лечението му продължава“, каза д-р Анна Баева от РЗИ-Варна, цитирано от NOVA.

„След вчерашния ден, когато се разбра, че е заразен с коронавирус, всички контактни лица са издирени, предадени са на общо лекуващите им лекари и са под наблюдение“, посочи още тя.

Изолиран е подвижният състав и служителите на влака, който е пътувал установен с коронавирус пациент

По думите й 10 от контактните лица са в инфекциозна клиника, а 11 други нямат никакви оплаквания. „Всички са спокойни“, каза още Баева.

Контролът от здравните власти е затегнат. Кметът на Варна съобщи, че общинска фирма ще дезинфекцира ежедневно автогарата, жп гарата, подлези, както и ежедневно автобусите и тролейбусите ще бъдат дезинфекцирани. Няма да има временно таксуване на „синя зона“.

„Възрастните хора са изключително уязвими. Те са зависими от нас. Прекратили сме всякакъв личен контакт на нашите служители с хората. Оставяме им храната и лекарствата до вратите, няма личен контакт“, заяви доц. Димитър Ставрев – отговорник за звеното в БЧК, което подпомага възрастни хора.