/ iStock/Getty Images
49-годишният мъж пристигнал на 7 март тази година с полет от Италия на летище Варна

Второ досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна ръководи Районната прокуратура във Варна. Делото е било взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна по заповед на главния прокурор.

Ананиев със заповед относно лицата под задължителна 14-дневна карантина

Досъдебното производство е започнато днес, 17 март, и е за това, че на 16 срещу 17 март 49-годишният мъж е нарушил предписаните от РЗИ-Варна, мерки за изолирането му след завръщане от Италия.

Престъплението е извършено по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от COVID-19 в България, свързана със смъртни случаи. 49-годишният мъж пристигнал на 7 март тази година с полет от Италия на летище Варна.

Лекари от Варна отказват вземането на проби от контактни хора със заразения варненец

При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данни за него и съпругата му.
 Уточнил, че няма личен лекар, и посочил, че ще бъде на домашния си адрес, след като бил уведомен за задължителната изолация за срок от 14 дни.

Вчера, 16 март, служители на Първо РУ на МВР във Варна посетили адреса според указанията на кризисния щаб. Мартин М. не бил намерен там. Проведен бил телефонен разговор с него.

Добро е състоянието на 47-годишния варненец с коронавирус

Мъжът обяснил, че до минути ще бъде на адреса си.
Пред служителите на реда заявил, че е ходил по работа при адвоката си. Предупреден бил да спазва стриктно карантинния срок от 14 дни.

На последвалата днес нова проверка на адреса той отново не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил, че е водил сина си на уроци.

Изолиран е подвижният състав и служителите на влака, с който е пътувал установен с коронавирус пациент

Пресцентърът на Апелативната прокуратура напомня, че наказанията за неспазване на карантинния период от 14 дни след завръщане от рискова държава може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.