Доизграждането на „Хемус” продължава и откъм Варна
Доизграждането на „Хемус” продължава и откъм Варна / снимки: Дарик Варна

Нови 16,5 км от автомагистрала „Хемус" ще бъдат изградени от страна на Варна. Новата отсечка ще бъде продължение на пътния възел „Белокопитиво" в посока Търговище, до село Буховци. Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Има готовност за обявяване през септември на обществената поръчка. Паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите, допълни Павлова.

Така магистрала „Хемус" ще може да се строи и от двете страни - от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търгът за избор на изпълнител, изтъкна строителният министър.

Доизграждането на Хемус продължава и откъм Варна
netinfo

Във Варна министър Павлова се включи в честванията на празника на града и се снима за спомен с варненци

На Агенция „Пътна инфраструктура е възложен детайлен анализ на пътната отсечка от Варна до Слънчев бряг, за това къде е възможно изграждане на трета лента. Целта е да се облекчи трафикът и минимизират инцидентите.

Приоритет в строителния сезон за следващата година е довършване на четирилентовото трасе между Слънчев бряг и Бургас. Търси се изпълнител на обществената поръчка за обхода на Ахелой. Предстои да обявен търгът и за още един критичен участък - около Поморие.

За строителните работи и по „Хемус", и по „Черно море", ще се разчита на приходите от продажба на винетни стикери.

Доизграждането на Хемус продължава и откъм Варна
netinfo

По отношение на ремонта на Аспаруховия мост Павлова заяви, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и според нагласите и очакванията ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината или да се работи догодина, заради напрежението, което се създава. Има готовност да се работи, увери министърът.