До месец-два започват да извозват боклука в новата клетка във Въглен
До месец-два започват да извозват боклука в новата клетка във Въглен / Live.Varna.bg, архив

Първата клетка от регионалното депо за отпадъци в село Въглен, което ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав, може да заработи още следващия месец. Строителните дейности са приключили, но се очаква ДНСК да издаде разрешително за ползване до края на седмицата. Строителството се финансира по проект на стойност общо 34 млн. лева по ОП „Околна среда”.

Проектът включва, освен клетката от депото, инсталации за компостиране на зелени отпадъци и за рециклиране на строителни отпадъци, площадкова инфраструктура, пречиствателна станция за отпадни води, контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата - батерии, акумулатори, луминисцентни лампи, и депо за инертни отпадъци. Това ще бъде първото законно сметище в региона. Досега строителни отпадъци се изхвърляха на терени за рекултивация, обясни ръководителят на проекта Петранка Стоилова.

Новата клетка е с капацитет 500 000 тона отпадъци и има 5-годишен срок на експлоатация. Изграждането на всички етапи на системата за управление на отпадъците в регион Варна се реализира върху терен с обща площ над 282 дка.

Доставени са и четири сметоизвозващи машини, посочи Петранка Стоилова. Две от тях ще обслужват Варна, а по една ще има в Аксаково и Белослав. Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците ще решава как да се ползват преработените строителни отпадъци.

Влизането в експлоатация на системата ще повлияе на определянето на такса „смет“. Засега не е ясно в каква посока, коментира Руска Илиева - временно изпълняваща длъжността кмет на Аксаково. Досега тя зависеше от данъчната оценка на имота, но се очаква със законови промени да се обвърже с реалните разходи. Все още обаче няма методика за определянето й.