Президентът Румен Радев 
Президентът Румен Радев  / БГНЕС, архив
Депутатите, които предлагат администрацията на държавния глава да направи районирането при евентуални мажоритарни избори, да не бягат от отговорност. И да се държат като депутати в парламентарна република. Това заяви във Варна президентът Румен Радев.  

„Нека депутатите, които предлагат такова едно райониране да извърши президентството, да не бягат от своята отговорност. Това би означавало, че ти си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република”, изтъкна Румен Радев, като благодари за доверието.

Той припомни, че президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията.„Не мисля, че с този закон трябва да се променят правомощията на президента. По Конституция той няма нито правомощия, нито капацитета, като институция, да извърши такова райониране. Това иска много задълбочени експертни способности, с каквито президентството не разполага", каза държавният глава.

В сборника със стандарти на Венецианската комисия много точно е указано  какви експерти трябва да извършват това райониране, добави президентът.

Във Варна президентът разговаря с кмета Иван Портних и неговия екип
Във Варна президентът разговаря с кмета Иван Портних и неговия екип president.bg

Демографията е основният проблем за страната ни. Дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, здравеопазването и реализацията на младите хора – всичко това комплексно се отразява на демографията, посочи Радев.

„Мисля, че Варна е един добър пример. Виждам, че тук се полагат огромни усилия. Самият факт, че Варна след третия опит заслужи да бъде наистина Европейска младежка столица, е достатъчно показателен”, изтъкна държавният глава. Той отбеляза търсенето на творчески подходи младите хора не само да се задържат тук, но да получават адекватно образование, което да бъде признато и извън страната.

„Разбира се, държавата има да върши още много. Самото поставяне на проблемите и търсенето на нови, перспективни форми за тяхното решаване, е достатъчна гаранция, че България ще върви  уверено по пътя на интеграцията със стандартите на Европейския съюз”, смята Радев, който  този следобед ще участва в граждански диалог с варненци заедно с европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич.  

„Да не забравяме, че културата и духовността са спойващата нишка на всички нас като нация”, отбеляза президентът след среща с местни културни дейци, която определи като „мила”.