Dalkia официално придоби Топлофикация Варна
Dalkia официално придоби Топлофикация Варна / netinfo
Агенцията за приватизация в качеството си на продавач джироса временното удостоверение на френската компания Dalkia International за 39 648 броя акции, представляващи 100% от капитала на “Топлофикация Варна” ЕАД, след като бяха изпълнени предварителните условия, предхождащи прехвърлянето. С това френската компания придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е завършена.

Окончателното приключване на сделката стана възможно след влязло в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията относно концентрацията на стопанска дейност и окончателно плащане на покупната цена от купувача.

Припомняме ви някои от параметрите на приватизационния договор:

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 6 780 000 евро (13 260 527,40 лева), която се заплаща чрез банков превод по сметка на АП.

Купувачът се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация или преобразуване на дружеството за срок от три години. Купувачът се задължава да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии. Купувачът се задължава да осигури дружеството да не прекъсва снабдяването с топлинна енергия освен в случаите, предвидени в лицензията издадена на дружеството; Да поддържа разходите за труд във всяка от 3-те години след приключване, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината приключила на 31 декември 2005г. Купувачът се задължава да приведе дейността на дружеството в съответствие и да спазва европейските директиви за големите горивни инсталации и контрол и опазване на околната среда от замърсяване.

Купувачът се задължава да осигури дружеството да изпълнява всички задължения, съгласно Комплексно разрешително издаденo от Министерство на околната среда и водите, както и да изпълнява задълженията, произтичащи от Програмата за прилагане на Директива 2001/80/ЕС, по отношение на подход, срокове и дейности, включително инвестиции.

Купувачът се задължава да встъпи като съдлъжник в просрочени публични задължения на дружеството към българската държава и в задълженията на дружеството към търговски дружества, в които българската държава притежава повече от 51 на сто от капитала им.

Купувачът се задължава да осигури дружеството да изпълнява задълженията си по договорите, сключени на основание Споразумението за заем от 29 юни 1995г. и изменението към него от месец март 1997 г., сключено между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие.