Чейндж бюра край морето почнаха с триковете
Чейндж бюра край морето почнаха с триковете / sxc.hu , архив

Обменни бюра по Северното Черноморие правят опити да заблуждават туристите. Пред обектите си те поставят табели с подвеждаща информация, предупреждават от НАП Варна.

Пред някои чейндж бюра са засечени табла с надпис 19.57 евро, което представлява разликата в процент между курсовете "купува" и "продава".  Хората остават с впечатлението, че за толкова лева могат да обменят валутата си и не обръщат внимание на намиращото се вътре в бюрото табло, на което е изписан реалният курс за обмен – до 1.60 лева.

В други случаи на рекламно табло пред обменното бюро е написан „Най-добър курс продава - 1.95 за евро”. Клиентите не обръщат внимание, че за толкова се продава еврото,  а така също пропускат да видят и ниския курс купува на вътрешното табло, който обикновено е до 1.60 лева за евро.

Рекламен трик
, използван от някои обменни бюра, е и поставянето  пред офиса на табло, на което има изрисувани банкноти – на евро, долар, лира и т.н. Върху тях е изписан реалният курс „купува” и „продава” на съответната валута. Освен това на таблото има и надпис, на който пише, че всеки 30-ти клиент, сменил над 50 евро, печели тефтерче с листчета на долар, евро или лира. С желанието да си тръгнат с доларово тефтерче много варненци и чужденци сменят валутата си именно там. Те обаче не обръщат внимание, че вътре в самото бюро има друга табела, на която е изписан съвсем различен курс „купува”. Ако примерно едно евро се изкупува за 1,95, то в това чейнджбюро върви за 1,60. „По този начин много хора остават огорчени. От една страна, сумата, която получават за обменената валута, е доста по-малко, отколкото са очаквали, и от друга – си тръгват от бюрото и без тефтерче”, коментират от териториалната дирекция.

Съветът
на НАП към обменящите валута е да бъдат  внимателни  и винаги да обръщат внимание на таблото вътре в чейнджбюрото, защото там е изписан реалният курс. „Ако са пропуснали да направят това, нека да заострят вниманието си при подписване на бордерото. Там също е написана сумата, която ще получат за предоставената от тях валута, и ако тя не ги устройва, да не подписват бордерото. Така сделката все още може да бъде развалена.  Във всички обменни бюра има телефон на НАП, но много често хората търсят помощ едва след като са подписали бордерото, което пък означава, че сделката е финализирана.

Обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели. За въпроси, свързани с българското данъчно и осигурително законодателство, жителите и гостите на гВарна могат да се обръщат към информационния център на НАП. Телефонът е  0700 18 700.