Церемонията по връчване на награди “Варна (СНИМКИ)
Церемонията по връчване на награди “Варна (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

"При всички мои изяви по света представям и моя роден град Варна. Винаги нося част от Варна в сърцето си". Това сподели носителят на всички престижни награди за пианисти Людмил Ангелов след като получи голямата награда „Варна". Той бе отличен за цялостно творчество и изключителния му принос за музикалната култура на Варна.

„Винаги, в тези зали, публиката като разтвори програмата, първото нещо, което чете, е „роден във Варна". Може би в тази трудна професия, свързана с толкова лишения, това ме крепи и ме прави щастлив наистина", добави маестро Ангелов.

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

Призове бяха раздадени в общо 33 категории. Те бяха връчени от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Иван Луков.

В категория „Литература" отличени бяха Валерий Пощаров и Станчо Станев. За заслуги в областта на изобразителното изкуство наградата получи Васил Василев. В категорията „Театър" единият приз е за екипа на Държавен куклен театър, реализирал „Мълчаливи предания", а другият - за Драматичния театър и спектакъла „Свекърва". При получаването на наградата, режисьорът на „Свекърва" Стоян Радев изрази надежда, че духът и мисиите няма да приключат на 24 май за 24 часа.

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

В област „Музика" награда „Варна" получи композиторът и диригент Атанас Илиев, както и Хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Морски звуци". В началото на церемонията хорът поздрави препълнената зала „Пленарна" с „Върви, народе възродени".

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

В категорията „Танц" бе отличен екипът на Държавна опера, реализирал балетния спектакъл „CARMEN DANCE". Екипът на РТВЦ - Варна към БНТ бе номиниран в категория „Кино" за създаването на документалния филм „Тайните на варненското злато - култура или цивилизация". В категория „Журналистика" наградата бе за предаването на БНР „Спорт плюс" с автор и водещ Румен Генов.

Награди "Варна" получиха учители и ученици от общообразователни и професионални училища, както и научни колективи и ВУЗ-ове в категорията "Наука и висше образование". „Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка стана Станислав Щерев - ученик от ХII „а" клас в Математическата гимназия. За „Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка бе определен възпитаникът на Спортното училище Душко Благовестов. Боксьорът (на преден план на снимката долу) е и „Спортист на Варна" за 2014 година.

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

Учителят по професионална подготовка в Спортното Антоанета Драганова бе отличена като „Учител на годината" в областта на професионалната подготовка. Драганова е активен доброволец, специалист по първа психологична помощ. Участвала е в спасителните акции при атентата в Сарафово, при оказване на подкрепа на пострадалите в „Аспарухово" и при приема на бежанци на пристанище Варна през 2014 г.

Колектив на годината" в областта на предучилищното образование" е ОДЗ № 4 „Чайка". Директорът Невена Господинова получи наградата, заедно с някои от най-изявените възпитаници на забавачката.

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

Изпълнителният директор на болница „Света Марина" проф. д-р Жанета Георгиева заслужи награда „Варна" заради изключителния й принос и отдаденост в изграждането на Онкологичния лъчетерапевтичен център и откриването на Центъра за транслационна медицина и клетъчна терапия. Сред останалите отличени в сферата на науката и висшето образование е научен колектив с ръководител проф. д-р инж. Атанас Палазов - за научно постижение по проект „Подводно археологическо наследство в западната част на черноморския шелф - ХЕРАС".

Церемонията по връчване на награди Варна (СНИМКИ)
netinfo

Сред наградените индивидуално в категорията Обществени науки е проф. д. ю. н. Орлин Борисов (на снимката горе) - за издаване на монография „Международноправен режим на Черно море".

Награди „Варна" се връчват веднъж годишно, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Община Варна отличава най-заслужилите в областите култура, наука и образование.

Освен диплом и почетен знак, отличието върви и с парична награда. За голямата награда в категория „Култура" тя е 3000 лева. Финансовите измерения на останалите награди „Варна" са 2000 лева за колективните отличия и по 1000 за индивидуалните. Единствено учениците, спечелили награда „Варна", не получават финансов стимул, а материална награда.

Според Статута за удостояване с награда Варна, отличените получават и право на безплатно ползване на библиотечния фонд и безплатно посещение на музеи и Градската художествена галерия. Имената на всички носители на награда „Варна" се вписват в почетната книга на града.