Български студенти се оплакват от дискриминация заради турци
Български студенти се оплакват от дискриминация заради турци / netinfo

Български студенти от Икономическия университет във Варна се оплакаха от различно отношение на преподавателите към тях. Изпитите на турските им колеги били по-лесни, а критериите в оценяването не били еднакви. Стефан Димитров, който следва информатика, разказа пред журналисти, че на изпит по математика чужденците получили различни задачи и след като не могли да решат и тях, преподавателят написал отговорите на дъската. Неговото име обаче Велев не пожела да уточни. За случаи на дискриминация потвърдиха и още трима негови колеги. Турските студенти трудно разбирали и не можели да говорят на български език, но преподавателите били снизходителни към тях и им „давали” изпитите.

Пред Дарик зам.-ректорът по международно сътрудничество в Икономическия университет доц. Благо Благоев отрече отправените обвинения и отрече изпитите да са различни. Той е дал срок до 24 май на 13 турски студенти с по 4-5 невзети изпита да се явят на поправителна сесия. Право на нея имат само студенти, скъсани на най-много 2 изпита. До компромисът се стигна след срещата през миналата седмица на турския консул в Бургас Исмаил Юджер със зам.-ректора. На нея Юджер поиска на сънародниците му, които са втори и трети курс, да бъде даден нов шанс, тъй като не са усвоили добре българския език.

Преди да започнат следването си чуждестранните студенти са длъжни да изкарат 8-месечен курс, който завършва с изпит. След него обаче голяма част от тях продължават да изпитват трудности, призна Благоев. С чужденците продължава да се работи допълнително, но това в никакъв случай не е толериране, смята зам.-ректорът. Изключения за допускане до поправителна сесия с повече от 3 невзети изпита се правели и за българи.

Заради компромиса с турските студенти от ВМРО се заканиха да сезират прокуратурата. „Воеводите” започват агитация сред студентите за включването им в общ иск към Комисията по дискриминация. Към него ще бъдат поканени да се присъединят и студенти от Техническия университет, където също имало недоволни от отношението към турците. От ВМРО настояват изпитите по български език след завършването на езиковия курс да се полагат пред независима комисия, а не пред преподаватели на съответното учебно заведения. Според тях така вузовете нямат интерес да не приемат чуждестранни студенти заради високите такси.

В Икономическия университет учат 250 чуждестранни студенти. 200 от тях са турци, а останалите от Македония и бившите съветски републики. Годишната им такса е 2 500 евро, а за студентите с двойно гражданство – 1 250 евро. Докато посещават езиковия курс чужденците могат да ползват общежитие, което трябва да освободят при записването си в първи курс. Всички турци, които вече са започнали следването си са освободили стаите си в блоковете на Икономическия университет и живеят на квартири, заяви още пред Дарик доц. Благоев.