Борбата за домейна .бг продължава
Борбата за домейна .бг продължава / Дарик Варна

До края на следващата година можем да се надяваме за желания домейн на кирилица ".бг". Това заяви край Варна зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

В момента в Международната организация за интернет имената и адресите /ICANN/ върви кратката процедура за регистрация на домейни на азбуки, различни от латиница, По тази процедура имаме отрицателно становище и липса на възможност да обжалваме, припомни Русинов. По думите му страната ни трябва да направи всичко възможно, за да регистрира домейна ".бг". „Имаме отрицателно становище, но от това, което виждаме от проучванията, става ясно, че обществото подкрепя именно този домейн, или по-скоро не е склонно да ползва друг", заяви зам.-министърът, отговарящ за информационните технологии и съобщенията.

Според Първан Русинов в момента пред страната ни има две възможности. Едната е да подадем модифицирана заявка за домейна ".бг". Ако отново ни бъде отказано, можем да изчакаме стартирането през 2011 г. на нормалната процедура, по която имаме право на обжалване.

През декември миналата година министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията проведе анкета, според която след ".бг" най-предпочитаните варианти са "бгр", "българия", "бъл" и "бя". Впоследствие обаче от ICANN отхвърлиха предложението за регистрация на домейна ".бг". Причината за отказа бе, че предложението ни прилича на домейните на други страни като тези на Бразилия и Буркина Фасо. Независимо от отказа за регистрация на ".бг", от министерството изразиха готовност да използват всички възможности за повторно заявяване на желания домейн, ако допитването потвърди, че това е единственият приемлив избор за българското общество. Стартирана бе и нова анкета на сайта на министерството.


В курорта „Златни пясъци" зам.-министър Първан Русинов присъства на международна конференция под надслов „Русия - Балканите: информационно сътрудничество и информационна безопасност". Теми на 4-дневния форум са международното взаимодействие в информационната безопасност, борбата с киберпрестъпленията, защита на личните данни, безопасен интернет, правни, организационни и технически въпроси на електронното управление. В дискусиите участват представители на парламентарните комисии по транспорт, информационни технологии и съобщения и по вътрешна сигурност и обществен ред, МВР, ДАНС, ведомствата, отговарящи за информационните и комуникационни технологии, ръководители на Комитета по сигурността на руския парламент и международни ИТ компании.