Бензиностанциите в профилактика заради проверките на НАП
Бензиностанциите в профилактика заради проверките на НАП / Дарик Варна

45 бензиностанции във Варна са проверени за два дни от инспекторите на НАП, съобщиха от приходната агенция. По време на проверките данъчните са установили, че 26 от проверените обекти в града не са работили, поради обявена от тях профилактика. От инспектираните бензиностанции са запечатани 10. Девет от проверените бензиностанции са спазили изискването да свържат фискалните си системи с НАП. Затворилите за профилактика бензиностанции също се наблюдават от инспекторите и след като започнат работа, ще им бъдат извършени проверки.

Проверките на бензиностанции и газстанции, извършвани от НАП Варна, продължават и днес на територията на цяла Североизточна България.

Общо 269 са бензиностанциите, които за два дни са запечатани от данъчните или въобще не са отворили врати, заради това, че нямат дистанционна връзка с информационната система на НАП. Това показват обобщените данни от проверките на приходната администрация в цялата страна.

Масираните проверки имат за цел да се установи спазени ли са законовите изисквани за свързване на фискалните устройства на бензиностанциите с НАП. На бензиностанциите, които не са изпълнили законовото изискване да свържат касовите си апарати с приходната агенция, се налагат санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Инспекторите по приходите предприемат действия за затваряне на търговски обекти, които не са спазили закона, но продължават да работят.

По информация от НАП средно 3200 бензиностанции в България
отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива. След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП, ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.

Правителството готви и нови законодателни промени, които засилват контрола върху търговия с горива. С предстоящите изменения в Закона за данъка върху добавената стойност ще се въведат допълнителни изисквания към всяка бензиностанция, според които на резервоарите им трябва да бъдат монтирани специални уреди за измерване, които дават точна информация за количеството гориво в цялата бензиностанция. Освен това броячите за продадено гориво на всяка бензино-колонка също ще бъдат свързани в обща система, която комуникира с касовия апарат. По този начин в НАП ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.