400 000 лв. глоби за нарушения по черноморските плажове
400 000 лв. глоби за нарушения по черноморските плажове / Дарик Варна, архив

Липса на спасители, санитарно-хигиенни помещения и медицинско обслужване са сред основните нарушения, установени при проверките на плажовете по Черноморието това лято. Проверките са извършени от представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като наложените глоби ще бъдат в размер на 400 000 лева, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Той обяви още, че бъдат предложени за прекратяване поне три концесионни договора, заради изключително лошото стопанисване на морските плажове.

През летните месеци са извършени 100 планирани и 50 внезапни проверки по черноморските ни плажове. Най-честите нарушения са липса на спасители, тоалетни и медицинско обслужване. За три от пажовете, които са в най-лошо състояние, ще бъде предложено прекратяване на концесионните договори. Това са плажовете Дюни-юг, Бяла Карадере (край град Бяла) и плаж Фиш-Фиш край Балчик, обясни министър Росен Плевнелиев.

„Планираме да наложим глоби за около 400000 лв. през миналата година, когато за първи път министерството започна масирано да проверява, бяха наложени глоби за около 180000 лв. това означава, че ние ще имаме ръст на глобите с около 220 процента", изчисли той.

Приходите от стопанисването на плажове тази година се очаква да бъдат около 10 милиона лева спрямо 8,5 милиона лв. през миналата годината.

Има и много добри плажове, обясниха от министерството, като за пример бе даден плаж Арапя, чийто стопанин това лято е предлагал безплатни чадъри. С най-добро водно-спасително обслужване е бил осигурен плаж Несебър-юг. „Ние не искаме да глобяваме само защото се фискално ориентирани и само защото всеки лев е важен за държавата. Искаме чисти плажове, на които има гарантиран достъп и услуги за хората и които имат добри стопани. Плажовете са природно богатство, а не плажни тераси - придатъци на хотелите", коментира строителният министър.

209 са общо плажовете в страната. Тази година броят на неохраняемите плажове е най-нисък - общо 68, отчете още министър Росен Плевнелиев.