/ / iStock/Getty Images
В три общини на област Търговище ще има безплатни прегледи за туберкулоза. Инициативата е по повод Седмица на отворените врати 19 – 23 септември. С пациентите от Търговище, Попово и Омуртаг ще се среща специалист пнемофтизиатър, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

След преглед от лекар на хората, които са в риск, по преценка ще се провеждат и допълнителни изследвания.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот.

По време на „Седмицата на отворените врати“ ще се предлага скрининг за риск от туберкулоза чрез анонимна анкета.

РЗИ – Търговище осигурява необходимите количества БЦЖ ваксина и ППД за проба Манту за РО към МБАЛ и общопрактикуващите лекари от област Търговище.

От здравната инспекция посочват, че всеки желаещ да се включи в безплатните изследвания, може да го направи в болниците в Търговище, в Попово и в Омуртаг.  Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана в условията на продължаваща пандемия от  COVID-19, допълват здравните власти. 

По данни на РЗИ, заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2020г. представлява 13 на 100 хил. души, като регистрираните лица с туберкулоза са 930. За сравнение през 2011г. техният брой е 2407, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по –голям от този на жените.