Той е бил изоставен на старото летище в село Буховци
Откриха самолета, навлязъл във въздушното ни пространство. Това съобщиха от прокуратурата. Малкият двуместен самолет е намерен изоставен на старо летище в село Буховци

Самолет вся смут - наруши въздушното пространство на 4 държави, сред които и България

Самолетът е открит при обход на възможни места за кацане в областта във връзка със случая, оповестен от Министерство на отбраната, при който на 8 юни малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни.

Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетяла през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на прокуратурата.

Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни за движението на самолета по международна линия. 

Разследването е за „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Припомняме, че малкият двудвигателен самолет Beechcraft, с двама души на борда, е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта.

Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния.

По-рано министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности по случая. Той потвърди, че въпросният самолет е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители.

Мястото на кацане беше следствена тайна.