Жълт картон за Габровница, замърсявала въздуха от 10 години
Жълт картон за Габровница, замърсявала въздуха от 10 години / DarikNews.bg

Дървопреработвателното предприятие „Габровница" ще бъде затворено от РИОСВ, ако не изпълни строгите предписания на регионалната екоинспекция, съобщи в Стара Загора министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Фирмата, която работи на територията на община Павел баня, системно замърсявала въздуха през последните 10 години, припомни още тя. Правени са многократни предписания, но предприятието не е предприело мерки да отстрани проблемите.

„Ако не се спазва съответния режим на работа в горивния процес, който предписахме, ще се премине към принудителна административна мярка", предупреди министър Караджова.

Тя е информирала представителите на предприятието, че вчера Парламентът е одобрил на първо четене предложението й за промени в Закона за опазване на околна среда, според които до 2015 предприятията трябва да приложат нови 25 типа пречиствателни инсталации за различните производства и монтират системи за собствен мониторинг за контрол на замърсяването. „В случай, че предприятието иска да има бъдеще, трябва да се съобрази с тези изисквания", допълни Караджова.

Екологът на „Габровница" Жеко Енев съобщи, че фирмата има изготвена програма за привеждане на производството в съответствие с екологичните изисквания. Дори били изпълнени и първите две точки от нея.