Христо Алексиев
Христо Алексиев / netinfo
Около 7 млн лева по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” са предвидени за цялостно модернизиране на гарата в Стара Загора. Процедурата по избор на изпълнител се очаква да стартира през месец юни, а ремонтните дейности трябва да приключат 2019-2020 година. По направлението София-Бургас ще бъдат ремонтирани и други жп гари, съобщи в Стара Загора служебният транспортен министър Христо Алексиев.
 
Той ще открие обновената железопътна линия Пловдив – Бургас, а от Стара Загора до морския град Алексиев и екипът му отпътуваха със скоростен влак. Очаква се разстоянието да бъде изминато за 1 час и 50 минути, при скорост 130-160 км/ч.
 
По думите на служебния министър се подготвя проект за закупуване на нов подвижен състав, който трябва да бъде доставен до 2020 година. Става дума 15 интерсити влака и 20 мотрисни влака, които ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч, което ще доведе до ново ниво на жп превозите.
 
Мнистерството на транспорта започва преговори с три китайски банки по проекта за рефинансиране на дълга на БДЖ и осигуряването на средства за нов подвижен състав. До няколко месеца може да се очаква реално финализиране на преговорите.
 
Рехабилитацията нa жeлeзoпътнaтa линия Πлoвдив - Бургас e чacт oт пpoeĸт „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив – Бургас" и ce ocъщecтвявa c финaнcиpaнe oт Оперативна програма „Tpaнcпopт" 2007-2013 г. Общата стoйнocт на проекта е над 340 млн. лева. Позиция 1 от проекта „Михайлово – Калояновец“ беше завършена през 2014 г., а сега приключва изграждането на Позиция 2 „Стара Загора – Завой – Зимница“ и Позиция 3 „Церковски – Карнобат – Бургас“.