/ НПМ Шипка-Бузлуджа
Паметникът на свободата на връх Шипка временно ще бъде затворен за посещения от 25 юни.

Причината е продължаващите дейности по обследване на фасадата му.

С цел взаимна сигурност за всички преминаващи в региона са създадени и указания за безопасност, съобщават от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Движете се с повишено внимание в района на паметника на Свободата, спазвайте указанията на музейните работници и на Охранителна полиция, предупреждават от НПМ.

Тежкото състояние на каменната фасада на Паметника на Свободата на връх „Св. Никола“ е причина да бъде издигнато скеле около него.

На места заради тежките метеорологични условия на Шипка, част от каменните блокове се рушат, има и дефектирали фуги, някои пропускат и вода.

В края на май, Паметникът на свободата бе обезопасен с предпазна ограда във връзка с указания на комисия от инспектори от Министерството на културата и Кмета на Община Казанлък

Във връзка с издадени предписания на комисия от инспектори на Министерството на културата и Кмета на Казанлък за укрепване на Паметника на свободата, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов взе незабавни мерки с оглед изпълнение на указанията и осигуряване безопасността на посетителите.
 
НПМ Шепка-Бузлуджа