Втора Тунджанска лека пехотна бригада на 11 години
Втора Тунджанска лека пехотна бригада на 11 години / netinfo

Демонстрация по Айкидо и футболна среща между отборите на поделение 24 150 и поделение 44 200. Това бяха част от проявите, с които военнослужещите от Втора Тунджанска лека пехотна бригада отбелязаха 11-годишнината от създаването на бригадата. На тържеството присъстваха Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, областният управител Йордан Николов, кметът професор Светлин Танчев, бивши командири на бригадата и ветерани от войните.

Втора Тунджанска лека пехотна бригада е сформирана с министерска заповед на основата на редукцията на частите на бившата Втора мотострелкова дивизия, която се явява пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия.

Своя организационен живот Втора Тунджанска лека пехотна бригада започва на 1 септември 1998 година като включва в състава си първи и втори механизиран батальон в Стара Загора, 3-ти механизиран батальон в Чирпан, 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград, 22-ри мотострелкови полк в Харманли и 97-ми зенитно ракетен полк в Нова Загора.

Бригадата е едно от елитните съединения на Сухопътни войски. Тя е участвала в много международни учения и задгранични мисии както в рамките на НАТО, така и в ЕС.