ВМРО-БНД няма да подкрепи общинския бюджет за 2014 г.
ВМРО-БНД няма да подкрепи общинския бюджет за 2014 г. / Dariknews.bg, архив

Общинските съветници от ВМРО-БНД няма да подкрепят предложението за бюджет 2014 на Стара Загора. То трябва да бъде гласувано утре по време на редовната февруарска сесия на местния парламент.

„За 2013 г. предвидените общински приходи бяха в размер на 46 милиона лева. Изпълнението в края на годината е малко над 47 милиона. Сега се планират приходи в размер на 40 милиона лева. Защо? Очакваме, че ще съберем по-малко пари или просто залагаме по-малки суми, за да можем в края на годината да представим отчет, че сме преизпълнили заложеното? Такива примери могат да се дадат много.

В новия бюджет увеличението се дължи на увеличението на данъците, което вече беше гласувано, както и на увеличението на част от разходните норми, което вече беше заложено в стандартите за държавния бюджет. Не се дължи на политики за по-голям процент събираемост на местните данъци и такси.

Около 3 милиона лева е сумата от несъбрани данъци и такси през 2012 г. Това на фона 40 милиона лева собствени приходи са почти 10% от полагащите се данъци и такси, които не съумяваме да съберем.

Като сложим към това сумите от онези, които не се водят данъкоплатци, защото живеят в незаконни къщи и не плащат такива, излиза, че повишаването на местните данъци и такси е, за да можем да прехвърлим на добросъвестните данъкоплатци невъзможността на администрацията да регламентира нещата.

Не сме съгласни и с това защо има превес на парите, които ще се дават през тази година за професионален спорт над тези за масов. Това са част от политиките на едно управление", обясни Николина Горова, областен лидер на партията.

Тя допълни, че позицията на партията не е съгласувана с никоя от останалите политически сили в Общинския съвет. „Смятаме, че всички групи в общинския съвет трябва да сме много внимателни към това, което ни се предлага и да формират своя позиция. Това е политика на самата партия".
От партията заявиха още, че подготвят сигнал до Сметната палата, с който да потърсят отговор на въпросите около отчета за изпълнението на бюджет 2013.